Рахункова палата впіймала Міносвіти на відмиванні мільйонів народних грошиків

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.12.2011 17:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16221

У 2010-2011 роках Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України неефективно витрачало кошти, виділені на забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками.

Про це повідомила прес-служба Рахункової палати.

Рахункова палата (РП) провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2010-2011 роках. Так, за даними відомства, за 2 останні роки Міносвіти неефективно використало 6,9 млн. грн, оскільки видавництва, які виготовляли підручники, закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30%-40%.

«Державне замовлення на виготовлення і доставку підручників, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і не виконує функцій державного регулювання цієї сфери та фактично не впливає на випуск навчальної літератури.При технології виготовлення підручників до п’яти місяців, постійною є практика спрямування коштів на цю мету за два-три місяці до початку навчального року», - зауважують у РП.

Окрім того, у відомстві наголошують на непрозорості тендеру з надання поліграфічних послуг, коли переможець ТОВ "Побутелектротехніка" виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення. «Міносвіти не перевірив виробничі потужності переможця тендерних процедур з надання поліграфічних послуг. Тому після випуску 10 найменувань підручників на рахунку підприємства залишилося від 66% до 84% отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 млн. гривень», - ідеться в заяві.

Непрозорою у відомстві вважають і процедуру конкурсного відбору підручників та ухвалення рішень про їх видання. «Випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурсабо не стали в ньому переможцями, відбувся з порушенням чинного законодавства. На нього використано 30,9 млн. гривень. Водночас у 2010 році не видано 20 найменувань підручників-переможців і 50 – у 2011-му», повідомили в РП.

У прес-службі Рахункової палати підкреслили, що якби гроші використовувалися ефективно, вдалося б виготовити на чверть більше книжок.

Як повідомлялося раніше, міністар освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що, на підручники для учнів 1-2 класів наступного року в проекті бюджету закладено 215 млн. гривень.

Нагадаємо також, що у квітні 2011 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту оголосило про розробку єдиного електронного шкільного підручника.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.