На Плутоні знайшли ознаки життя

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 27.12.2011 13:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16228

Ознаки наявності на поверхні Плутона молекул органічного походження, які є “цеглинками” у будівництві життя, виявили американські учені.

Вони за допомогою космічного телескопа НАСА "Хаббл" знайшли на карликової планеті Сонячної системи зони, які виділяються високим ступенем поглинання ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Ця особливість вказує на присутність органічних речовин, швидше за все молекул зі складною структурою, що включають вуглеводень або азот.

"Відкриття вражаюче, бо саме молекули вуглеводню та інших речовин, імовірно, які відповідають за ряд особливостей ультрафіолетового спектра, можуть надавати Плутону його характерний червоно-цегельний колір", - наголосив керівник дослідження Алан Стерн з Південно-західного дослідницького інституту в штаті Колорадо.

Він нагадав, що на карликовій планеті були виявлені метан та оксид вуглецю в замерзлій формі. Їх взаємодія з космічним випромінюванням і призводить до виникнення поглинаючих ультрафіолетове випромінювання речовин, вважають вчені.

Порівнюючи з даними, які були отримані в 1990-х, нові фотографії дозволили вченим виявити на Плутоні безліч змін.

Найбільше дослідників вразили видимі зміни ландшафту планети. Стерн з колегами пов'язують ці зміни з "різким збільшенням атмосферного тиску".

Нові спостереження обіцяють важливі відкриття у сфері розуміння природи Плутона і того, як він еволюціонував і змінювався з часом.

Зазначимо, Плутон був відкритий в 1930 році астрономом Клайдом Томбо і довгий час вважався повноцінної планетою.

Однак в 2006 році після тривалих і гарячих суперечок його статус був зведений до карликової планети.

Плутон і його 3 супутника - Харон, Никта і Гідра - розташовуються на околиці Сонячної системи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.