Українські міліціонери стануть поліцейськими?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.12.2011 09:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16231

Навесні у Верховній Раді з’являться нові законопроекти про органи внутрішніх справ. Їх ініціатор - генерал-лейтенант, нардеп від Партії регіонів Василь Грицак.

Чи не на таких поліцейських-шуцманів перетвориться українська міліція?

Як пише “Комсомольська правда в Україні” він вже розробляв аналогічну реформу на початку 2011 року, але тоді зміни наштовхнулися на позицію міністра Анатолія Могильова, який був противником поліції у будь-якій формі.

Зараз, за словами Грицака, з керівництвом МВС - повне взаєморозуміння. Він розповів виданню, що провів розмову з нинішнім міністром Віталієм Захарченком і той схвалив усі наміри парламентаря.

"Наша ідея полягає у тому, аби змінити не вивіску в міністерстві, а побудувати абсолютно нову систему на чинній базі МВС. Спиратися будемо на європейський досвід, благо я досконально вивчив систему правоохоронних органів Німеччини, Франції, Британії, Угорщини, Польщі. У тій же Бельгії, наприклад, поліцейський має високу зарплату, дуже дорожить своїм поліцейським званням, раз у три роки проходить перепідготовку, володіє кількома європейськими мовами, а маючи вищу освіту, знає ще і міжнародне право", - розповів регіонал.

У Раду буде подано три законопроекти: Про органи внутрішніх справ, Про поліцію і Про жандармерію. Автори пропонують повністю змінити структуру МВС: розділити міністерство на загальнонаціональні сили - жандармерію і міську поліцію, створити слідчий комітет. Також в систему МВС пропонують включити державну міграційну службу, службу порятунку (нинішнє МНС), державну пограничну службу і ще ряд департаментів. Деякі структурні зміни дадуть можливість позбавитися від дублюючих функцій у поліції, проводити переатестацію співробітників і скоротити штати.

За словами Грицака, краще було б, аби законопроект подавав Президент, але юристи його Адміністрації наразі не проявляли зацікавлення. "Що характерно, підтримати законопроект може опозиція. Її представники в цілому позитивно характеризують як зміну структури МВС, так і перейменування міліції. Мабуть, сподіваючись, що зі зміною назви буде перетворена і її філософія", - пише КП.

"Саме слово "поліція" походить від старогрецького Polis, що означає місто-держава. Давайте з мілітаризованих озброєних загонів, якими є "міліція", перейдемо до такої назви. Взагалі ж, за час незалежної України, жодне відомство не зазнало більших потрясінь, ніж МВС. Адже як тільки влада змінюється, відразу починають "перетрушувати" відомство, міняють від начальників облуправлінь до районів. Такого бути не повинно, і логіка полягає в тому, що починати потрібно з назви", - пропонує бютівець Юрій Прокопчук.

Офіційна позиція відомства така: реформи проводити справді потрібно, але нове керівництво вивчає ситуацію. "Спроби реформування проводилися з початку дев’яностих, кілька разів змінювалася структура міністерства, його територіальних підрозділів. Але кожного разу все впиралося в існування кількісних показників при розкритті злочинів, це штучні норми, які нерідко призводили до порушення прав і свобод громадян. Тому і міліція сприймається сьогодні як карально-репресивний орган. Реформу відомства ми бачимо в оптимізації структури, чисельності особового складу, удосконаленні адміністративних функцій", - розповів керівник прес-служби МВС Володимир Поліщук.

За даними КП, всередині МВС сформовано 6 експертних груп, які збирають дані, необхідні для проекту реформи цього відомства. Вони вивчають громадську думку і аналізують напрями роботи різних підрозділів міліції.

Від “Аратти”. Знаючи, як проФФесіонали вміють впроваджувати власні ноу-хау, з великою долею вірогідності можна стверджувати, що ми отримаємо не поліцейських європейського зразка, а поліцаїв-"шуцманів", головним завданням яких буде охорона феодалів від власного народу та підтримка окупаційної влади.

Чисельність силовиків в Україні давно не європейська.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.