Німецький бізнес лобіює безвізовий режим з Україною

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.12.2011 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16247

У Східному комітеті німецької економіки розраховують на скасування візового режиму між ФРН та Україною упродовж наступних максимум 5 років.

Про це в інтерв’ю Deutsche Welle заявив його виконавчий директор Райнер Лінднер.

Впливовий Східний комітет німецької економіки, який сприяє розвиткові ділових відносин Німеччини з країнами Центральної та Східної Європи, іде у масований наступ на діючу у ФРН візову систему. Її у комітеті вважають анахронічною та застарілою. "Візи - це інструмент минулого. Сучасні біометричні паспорти набагато краще дозволяють контролювати потік осіб, що в’їжджають до країни, а для кримінальних елементів дістати візу й нині не проблема", - наголосив в інтерв’ю Deutsche Welle виконавчий директор комітету Райнер Лінднер.

Свою кампанію за встановлення безвізового режиму з Україною, Росією та ще кількома державами СНД, у комітеті підкріплюють результатами власного дослідження. У його ході було опитано 200 фірм та партнерів. 39 з них заявили, що через існування візових вимог та бюрократії вони вже втратили потенційні контракти. 62 відсотки з опитаних поскаржилися на довгий час очікування оброблення візових заявок, ще у 53 відсотків нарікання викликала вимога особистої присутності заявника у консульстві для отримання візи.

Багатомільйонні втрати

Що ж до фінансових втрат, то за оцінками експертів комітету, приміром, російсько-німецькі ділові проекти щороку втрачають від наявності візових бар’єрів близько 162 мільйонів євро. Але за словами Лінднера, у програші залишаються всі: не тільки бізнес, але й пересічні громадяни, як у Німеччині, так і в Україні. "Німецька візова політика, з її численними обмеженнями, є найсуворішою у цілій Європі. Цей факт шкодить іміджеві країни", - наголошує Лінднер. Саме тому Східний комітет німецької економіки апелюватиме до федерального уряду з пропозиціями запровадження безвізового режиму з Україною та іншими державами СНД.

Відлуння «візового скандалу»

Водночас Лінднер визнає, що у міністерстві внутрішніх справ Німеччині від ідеї скасування віз для українців не у захваті. Взнаки дається й «візовий скандал» 2005-го року, який зчинився довкола афер та незаконних оформлень віз німецькими консульствами, у тому числі й в Києві. Аферу свого часу перевіряла слідча комісія Бундестагу, під критикою опинився й тодішній очільник МЗС Йошка Фішер.

Після скандалу німецькі консульства стали набагато обережніше оформлювати візи. Утім, як кажуть, неприємний присмак, залишився. «У Німеччині досі пам’ятають цей негативний досвід, - констатує Лінднер. «Втім, ми все одно підтримуємо контакти зі скептиками. Мені здається, з їхньої сторони зростає розуміння того, що лібералізація візового режиму необхідна. Багато німецьких компаній хотіли б інвестувати більше, адже мають багато співробітників, які працюють в Україні й ті час від часу мають їздити до Німеччини й постійно стикаються з проблемою оформлення віз», - наголошує він.

Пропозиція провести тест

Аби розвіяти побоювання щодо напливу нелегальних трудових мігрантів та кримінальних елементів, Лінднер пропонує відмовлятися від віз поетапно. Тестовою фазою, каже він, міг би стати період проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні та Польщі.

«Якщо ж цього не вдасться втілити, то, принаймні, сподіваємося на лібералізацію самого процесу оформлення віз», - сказав він. Загалом, наголошує співрозмовник, остаточно до безвізового режиму з Україною Берлін має прийти не пізніше, ніж за п’ять років.

МЗС іде на поступки

За оцінками Лінднера, німецькі урядовці загалом погоджуються з тезою щодо необхідності суттєвої лібералізації візового режиму. Про необхідність запровадження адекватних змін у візовій політиці говорила канцлер Німеччини Анґела Меркель та востаннє міністр закордонних справ ФРН Ґідо Вестервеллє.

"Я виступаю за лібералізацію візової політики. Це відображає роль Німеччини у глобалізованому світі", - заявив Вествервеллє в інтерв’ю агентству "Reuters".

Послаблення для бізнесменів

Вже з наступного року МЗС Німеччини планує перейти від заяв до перших дій. Зокрема, з 2012-го заплановане спрощення візового режиму й прискорення процедури видачі німецькою стороною шенгенських віз громадянам Китаю, Росії, України, Туреччини, Казахстану, а також держав Перської затоки. Втім, як пояснили Deutsche Welle в міністерстві закордонних справ ФРН, нововведення торкнуться насамперед бізнесменів, а також низки технічних аспектів оформлення віз.

За оцінками німецьких дипломатів, послаблення спростять життя приблизно половині усіх бажаючих відвідати Німеччину. Заявки ж на оформлення візи, в організованому порядку розглядатимуть, як запевнили Deutsche Welle, максимум упродовж 48 годин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.