Тимошенко у колонії: стандартне освітлення чи «приховані» тортури?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.01.2012 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16286

Качанівська колонія у Харкові вважається однією з кращих в країні. Тож і умови утримання Юлії Тимошенко керівництво закладу вважає «добрими». Утім, експерти говорять про застосування «прихованих» тортур до екс-прем’єрки.

Юлії Тимошенко в Качанівській виправній колонії №54 зробили багато поступок, та й умови ії утримання - «майже супер», каже колишня співробітниця цієї колонії Ірина. «Ви ж розумієте, що і серед засуджених у колонії у неї є прихильники. Керівництво навряд чи ризикне зробити щось погане такій популярній людині!» - каже жінка.

Відеоспостереження та яскраве освітлення. Бути такого не може?

Проте адвокати Тимошенко скаржаться на постійне відеоспостереження та нічне освітлення камери екс-прем’єрки. У розмові з Deutsche Welle кілька колишніх співробітників колонії, на умовах анонімності, підтвердили, що «цілодобове відеоспостереження в камері є незаконним». «Відеокамеру можна встановити тільки над входом у камеру для фіксації відвідувачів. Біля ліжка або в туалеті - це просто неможливо. Імовірно, чиновники і адвокати некоректно висловилися, або ЗМІ щось переплутали», - погоджується й Ірина.

Жінка не вірить у «яскраве сяйво вночі», однак каже, що, за правилами, в колонії уночі має бути ввімкненим освітлення, яке називають «місячним», і схоже воно на «аварійні ліхтарики у сітці», які можна побачити в громадських місцях: «Та це цілком нормально. В армії теж застосовують таке освітлення. І в нас у кожній камері воно є. Це для безпеки засуджених та для офіцерів, аби у разі надзвичайної ситуації одразу побачити, що відбувається в камері», - каже Ірина.

Для хворої людини це тортури

Відеоспостереження на сто відсотків є порушенням прав людини, каже правозахисниця Людмила Клочко, а от цілодобове освітлення - питання суперечливе. «Як мінімум, це - жорстоке поводження. Якщо людина, до речі, хвора, не може спати, це взагалі-то тортури. Та будь-який засуджений має скаржитися керівництву, а керівництво має зменшити напругу», - каже Клочко.

Доктор психологічних наук Тамара Хомуленко хоча і наполягає, що вона поза політикою, але як фахівець теж вважає, що в умовах цілодобового відеоспостереження та освітлення людина будь-де буде постійно перебувати в напруженому стані. Якщо ж проаналізувати «історію тортур», то сенс такого поводження з людьми - не дати розслабитися: «Це значно прискорює зношення організму. Загострюються старі захворювання, з’являються нові. В один прекрасний момент людина зривається, та буде згодна з усім, що їй пропонують».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.