Влада боїться самоорганізації громадян і не боїться порушувати Конституцію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.01.2012 10:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16339

Мешканці кількох мікрорайонів Києва заявляють, що не можуть створити органи самоорганізації для захисту інтересів своїх громад.

Вони пояснюють це тиском із боку влади, житлово-комунальних підприємств і забудовників. Водночас у Київраді констатують сплеск утворення органів самоорганізації у столиці. А експерти зазначають, що здебільшого такі структури є підконтрольними владі.

Мешканці мікрорайону біля станції метро «Лівобережна» у Києві виступили з ініціативою створити орган самоорганізації населення (ОСН), щоб чинити опір забудовникам та захищати зелені зони. А крім того – дбати про стан будинків та інфраструктури мікрорайону і впливати на якість комунальних послуг. Але вони стикнулися з тим, що місцева влада не реєструє нове об’єднання, а ЖЕКи та залежні від влади громадські організації агітують мешканців проти нього, розповідає представник ініціативної групи, керівник громадської організації «Самоврядна громада» Інна Плотникова.

«Зараз застосовують найбрудніші методи агітації проти районного ОСН. Серед населення працівники ЖЕКів поширюють чутки про комерційний характер районного ОСН і пропонують створити замість нього будинкові комітети, на чолі яких – поставити представників провладного блоку в міськраді», ­– стверджує Інна Плотникова.

Влада боїться громади

Інна Плотникова впевнена, що таку ситуацію ініціює районна та міська влада, яка боїться організованої територіальної громади та контролю з її боку.

Про подібні проблеми розповіла Радіо Свобода мешканка вулиці Костьольної у центрі столиці Тетяна Шевчук, яка намагається створити тут орган самоорганізації населення.

«На Костьольній ми намагалися створити ОСН і нам не дозволили це зробити, бо інтереси забудовників (які мали намір будуватися у тому місці) лобіювали не лише в міській раді, а й у Верховній. Протокол зборів щодо створення ОСН вилучили і спалили. Тобто один учасник зборів був підкуплений, він узяв протокол, нібито, щоб подивитися, і одразу ж демонстративно підпалив його» – розповідає Тетяна Шевчук.

Через ОСН «пиляють» бюджет

На противагу цьому, вважає активістка, без жодних проблем створюють ОСН, які потім беруть участь у виборчій кампанії, або підтримують рішення влади про розподіл міського бюджету. По такі тенденції каже також адвокат Тетяна Монтян.

«Причина в тому, що через ОСН «пиляють» бюджет. Контрольовані ОСН робляться ще й для того, щоби прикривати всілякі неподобства тим, що нібито це – бажання населення. Головне – створити враження, що люди просто мріють, щоб на їхній прибудинковій території збудували якийсь бордель, чи щось подібне. Крім того, органи самоорганізації населення створюють для організації виборчих перегонів», – зазначає Тетяна Монтян.

Що ж до захисту інтересів городян, то ОСН не є найкращим інструментом для цього, вважає Тетяна Монтян. Оскільки, наголошує вона, за потреби, районна чи міська рада може одним рішенням ліквідувати таку структуру. Більш ефективними та незалежними від влади вона називає товариства співвласників будинків.

Конкуренція між кількома ініціативними групами на одній території

Нині у Києві – сплеск утворення квартальних будинкових комітетів та інших органів самоорганізації, говорить заступник голови комісії з самоврядування Київради, член фракції «Столичні реформи» Юрій Дмитрук.

«Вони бажають працювати, але ще не мають належного інструментарію, і рівень бюджетного фінансування також не дозволяє їм розширювати свої функції. Є загроза, що якісь нечесні люди використають ОСН із метою забудови, спорудження стоянок тощо. Однак основна причина відомих мені конфліктів – конкуренція між кількома ініціативними групами на одній території. Цю проблему буде знято, бо кількість ОСН від однієї місцевості ніяк не обмежено», – констатує Юрій Дмитрук.

Експерти із самоорганізації населення, серед яких керівник «Форуму порятунку Києва» Віталій Черняховський, називають численні ініціативи зі створення органів самоорганізації ознакою зрілості громадянського суспільства. Але вони вказують на недостатню захищеність ОСН від місцевої влади, і радять киянам об’єднуватися в локальні громадські організації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.