У США розчарувалися в Україні

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.01.2012 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16341

Стосунки між Україною і СШа напряму залежать від дотримання українською владою стандартів європейської демократії.

Про це заявив радник держсекретаря США Гілларі Клінтон у справах Європи і Євразії Філіп Гордон в інтерв'ю Delfi.

"Ми точно хотіли б, щоб відносини України зі США та ЄС були хорошими, проте ми ясно сказали, що і від України чекаємо, що вона буде відповідати стандартам європейської демократії. Ми точно розчаровані останніми подіями в цій країні, наприклад, ув'язненням колишнього прем'єра Юлії Тимошенко ", - заявив він.

За словами Гордона, США упевнені, що це політичне переслідування, не пов'язане з нормальним розглядом справи. "Дивлячись з боку здається, що екс-прем'єра звинувачують у тому, що вона є представником колишнього режиму, а не в корупції чи інших злочинах. Просто така поведінка не має існувати в європейській державі XXI століття. Це може мати негативні наслідки для відносин України з іншими країнами ", - зазначив він.

"Ми підтримуємо звістку, яку минулого місяця ЄС передав Україні, коли заявив, що хоче мати асоціативний договір з Україною, хоче поглибити договір про вільну торгівлю, однак не може просуватися вперед, поки не почнуть виконуватися демократичні стандарти. США дотримується такої ж позиції" , - заявив Гордон.

Відповідаючи на запитання про те, що захищаючи Тимошенко, можна підштовхнути Україну до орієнтації на Схід, американський чиновник заявив: "Вважаю, що схожі аргументи часто звучать і стосовно України, і з стосовно Білорусі - на тисніть на них, так як у них не залишиться вибору, і вони будуть рухатися в бік Сходу. Ми не хочемо їх нікуди штовхати ", - заявив він.

"По-перше, я навіть не думаю, що цей якийсь вибір. Ми ніколи не говорили, що заради хороших відносин з нами треба жертвувати стосунками з Росією. Адже цим країнам необхідно підтримувати хороші відносини з РФ, це їхній інтерес. Тут немає ніякого вибору, ми не з тих, хто ставить якісь нездійсненні умови. Ці країни самі приймають рішення, які обмежують розвиток відносини з нами ", - резюмував представник Держдепу США.

Як повідомлялося раніше, 11 січня держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Вашингтон продовжуватиме відстоювати необхідність звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та інших ув'язнених колишніх чиновників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.