У Москві поновилися газові переговори

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.01.2012 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16352

17 січня в Москві починається новий раунд українсько-російських газових переговорів. Напередодні сторони обмінялися різкими заявами, тож, експерти не виключають, що переговори зайшли в глухий кут.

І як наслідок – газова суперечка може завершитися у Міжнародному арбітражі.

Прем’єр-міністр Микола Азаров знову нагадав, що чинна газова угода є неприйнятною. За його словами, за газ для України сплачує вп’ятеро дорожче, ніж Сполучені Штати.

«Це для нас додатково майже мільярд доларів щомісячно платежів до Росії. Уявіть, скільки б ми могли вирішити проблем соціальних!» – заявляє глава українського уряду.

У свою чергу міністр енергетики Юрій Бойко, який раніше заявив про намір удвічі скоротити обсяги закупівлі російського газу, тепер повідомив про плани придбати блакитне паливо у Туреччині. Натомість голова російського «Газпрому» Олексій Міллер вважає, що політика Києва може призвести до того, що ГТС перестане існувати як технічний об'єкт. На його думку, в Україні до ГТС ставляться як до історичного скарбу, але цей скарб може опинитися в музеї.

Росіянам домовитися заважають вибори

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що останні кроки української влади, насамперед наміри скоротити обсяги закупівлі газу, можна розцінити як спробу Києва спровокувати Москву звернутися до Міжнародного арбітражу в Стокгольмі.

«Україна намагається адекватно відповідати на виклики Росії й вести інформаційну війну. Частково це вдається, і навіть такі емоційні заяви Міллера свідчать про те, що наша позиція на переговорах є доволі сильною. Певним чином, українська влада намагається підштовхнути Росію на перший кроку в газовій війні. І тоді позиції Росії стануть слабшими», – вважає експерт.

Не виключено також, що до Міжнародного арбітражу може звернутися й Україна. Хоча експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін переконаний, що до такого кроку варто вдаватися лише тоді, коли будуть вичерпані усі інші шляхи досягти порозуміння. Разом з цим він зазначає, що «західні енергетичні компанії подають позов до Стокгольмського арбітражу і ведуть перемовини далі».

Між тим, політолог Кость Бондаренко переконаний, що домовитися про нову ціну російського газу буде проблематично до завершення в Росії президентських виборів, запланованих на 4 березня. За його словами, «переговори просто відкладаються на два місяці».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.