Росіяни припускають, що їхню міжпланетну станцію пошкодив американський радар

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.01.2012 11:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16354

Російські фахівці перевіряють версію про можливий ненавмисний вплив випромінювання радарів США на космічний апарат Фобос-Ґрунт під час його польоту на другому витку навколо Землі.

Як заявив у вівторок, 17 січня, керівник міжвідомчої комісії з аналізу польоту станції Юрій Коптєв, який на даний час є головою науково-технічної ради держкорпорації Ростехнології, для того, щоб перевірити версію, буде проведено наземний експеримент.

Під час експерименту блок з апаратурою, аналогічною встановленій на Фобос-Ґрунт, буде підданий випромінювання сумарної потужності можливого ненавмисного впливу американських радарів.

Він уточнив, що експеримент буде проведений у найближчі дні. "Результати експерименту дозволять підтвердити або спростувати версію про можливий вплив радарів", - сказав Коптєв, зазначивши, що для відпрацювання версії зібраний спеціальний випробувальний стенд.

Фахівець також зазначив, що під час польоту Фобос-Ґрунт на другому витку навколо Землі американські радари дійсно працювали за програмою вивчення одного з астероїдів. За його словами, у тому районі встановлено п'ять подібних радарів.

Напередодні Федеральне космічне агентство Роскосмос офіційно підтвердило факт падіння Фобос-Ґрунт у Тихий океан.

Нагадаємо, що автоматична міжпланетна станція Фобос-Ґрунт, призначена для вивчення супутника Марса - Фобоса, зокрема, для збору ґрунту з його поверхні, була запущена 9 листопада української ракетою Зеніт-2SБ, проте апарат не вдалося вивести на потрібну орбіту через збій у системі управління.

Це перша спроба російських учених відправити в космос міжпланетний зонд за останні 15 років. У 1996 році апарат Марс-96 не вийшов на орбіту і впав в океан. Проект Фобос-Ґрунт коштував Росії п'ять мільярдів рублів.

Коментуючи останні невдачі з російськими космічними апаратами, голова Роскосмосу Володимир Поповкін натякнув на те, що почастішання аварій може бути викликане стороннім втручанням.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.