Білоруський блогер опублікував альтернативну версію теракту в мінському метро

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.01.2012 03:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16364

Білоруський блогер ставить під сумнів офіційну версію теракту в мінському метро. За його словами, на відео, що зняте відразу після інциденту, потрапили четверо людей в штатському з підривною технікою, які не є саперами.

На відео добре видно, як невідомі виносять з метро військову підривну машинку КПМ-3У1 і котушку польового кабелю

Альтернативну версію опублікував блогер Максим Чернявський (gonzo.by), а також сайт опозиційної білоруської організації Хартія-97.

На останніх секундах (6:40) відео агентства БелТА можна побачити, як зі станції метро Жовтнева відразу після вибуху виходять четверо осіб. За словами блогера, вони виносять військову підривну машинку КПМ-3У1, котушку саперного кабелю і велику важку сумку.



Блогер стверджує, що вони не є саперами, оскільки фахівці, які прибули на місце події були не в цивільному, а у формі.

Автор версії також стверджує, що цих самих чоловіків можна побачити на відео, зробленому в метро і яке використовується прокуратурою для звинувачення Дмитра Коновалова.

Блогер нагадує, що один з потерпілих в теракті, Самвел Саакян, раніше заявляв, що перед вибухом бачив чотирьох робітників, які проводили ремонтні роботи. Адвокат закликав суд направити запит керівництву мінського метрополітену, щоб з'ясувати їх особи і викликати до суду як свідків. Суддя відповів, що клопотання буде розглянуто протягом трьох днів, однак відповідні дії не були зроблені.

В інтерв'ю “Голос Америки” матір другого засудженого, Владислава Ковальова, навела свідчення ще одного потерпілого, який стверджує, що біля лавки не було сумки, хоча, згідно з свідченнями Коновалова, він поставив її зліва від лави.

Дослідивши фото з місця вибуху, блогер припускає, що вибухівка була закладена в одній з тумб лавки, що підтверджує дірка в підлозі метро.

"Можливо, хтось просто хотів полякати народ, а вийшла трагедія", - зазначає блогер.

Між тим, адвокат засудженого до смертної кари за співучасть у теракті в мінському метрополітені Владислава Ковальова просить Верховний суд надати йому і його підзахисному додатковий час на ознайомлення з протоколами судових засідань, повідомляє агентство “РІА Новості” з посиланням на матір засудженого Любов Ковальову.

Ознайомлення з протоколами судового засідання почалося 4 січня і повинно було завершитися 16 січня. За результатами вивчення протоколів можуть бути підготовлені зауваження до Верховного суду.

"Виникли деякі питання, і на ознайомлення з протоколами необхідно ще шість днів", - сказала Ковальова.

Вона також сподівається отримати дозвіл на побачення з сином і передала відповідну заяву в СІЗО КДБ.

За наявними відомостями, Ковальов подав президенту Білорусі Олександру Лукашенку прохання про помилування і наглядову скаргу. Другий засуджений до смертної кари - Дмитро Коновалов - ні прохання, ні скарги не подавав.

Теракт в мінському метро стався 11 квітня. Загинули 15 людей, більш як 200 були поранені. Безпосереднім організатором і виконавцем теракту суд визнав Коновалова. Разом з ним до смертної кари як пособника засудили і Ковальова.

Невідомі з підривною технікою були одягнені не в форму фахівців з розмінування. Цих самих чоловіків можна побачити на відео, зробленому в метро і яке використовується прокуратурою для звинувачення Дмитра Коновалова.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.