Кремлівські круки і український сир

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.01.2012 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16368

До українсько-російської газової суперечки додалася м’ясо-молочна. Київ та Москва обмінялися звинуваченнями щодо якості продуктів харчування.

Свої претензії до українських молочних продуктів висловив також Мінськ. Українські та російські експерти вважають цей конфлікт одним із результатів відмови України інтегруватися до Митного союзу.

Менше ніж два місяці тому прем’єр-міністр України Микола Азаров сам критично відгукувався про якість української харчової продукції.

«Я нещодавно дав доручення нашим службам контролю перевірити якість наших продовольчих товарів. Не знаю, на що розраховують бізнесмени, які постачають на ринок дитячі молочні сосиски, де замість м’яса – соя? Або сметану із немолочними жирами, наприклад? Із двадцяти зразків продукції жоден не відповідав вимогам. Хочу запитати: а совість є в цих людей?!» – обурювався Микола Азаров на з’їзді промисловців і підприємців.

Проте, після того, як Росія, а згодом і Білорусь розкритикували якість українського сиру, Микола Азаров заступився за українські молочні продукти.

«Якщо раптом з якихось причин наші російські колеги обмежать доступ українських товарів на свій ринок, то, перш за все, постраждають вони самі, оскільки наші сири і гарної якості, і нижче за ціною», – заявив прем’єр-міністр України.

«Це неминуче відбивається на українській економіці»

У свою чергу українська ветеринарна служба висловила сумніви щодо контролю над якістю російського м’яса. Російський економіст Михайло Дєлягін вважає продуктову війну насамперед наслідком відмови України інтегруватися до Митного союзу.

«Безперечно, це відголосок газового конфлікту також, бо надто сильно ляскали одне на одного зубами і досі продовжуємо. Але тут стратегічна проблема: Росія перебуває в Митному союзі із Білоруссю і Казахстаном. Ми маємо враховувати в першу чергу своїх партнерів по Митному союзу. Оскільки українське керівництво принципово не хоче вступати в Митний союз, то це неминуче відбивається на українській економіці», – заявив Михайло Дєляґін в коментарі Радіо Свобода.

Схожої думки дотримується й український експерт Ігор Бураковський. За його словами, це «відлуння того, що Україна послідовно відмовляється бути членом Митного союзу і від більш глибокої інтеграції в газовому питанні». Крім того, даються взнаки зусилля лобістів, які намагаються витіснити певні продукти з ринків збуту.

Утім, російський експерт визнає, що російський ринок все одно потребує українських продуктів харчування, бо білоруський експорт навряд чи може покрити всі потреби.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.