США підозрюють Романа Абрамовича у виконанні вказівок Кремля

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 11.12.2006 18:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1637

США можуть заборонити компанії Абрамовича, президентом якої є щойнопризначений перший заступник секретаря РНБО України, купити Oregon Steel через близькі стосунки з Кремлем.

США можуть заборонити компанії "Євраз" купити Oregon Steel, якщо порахують, що один з власників "Євраз" - Роман Абрамович, дуже близький Кремлю, пише британська ділова газета The Financial Times.

Доля найбільшого за всю історію російського бізнесу поглинання американської компанії вартістю 2,3 млрд доларів, про що було оголошено в листопаді цього року, в руках американського комітету з іноземних інвестицій.

Вашингтон збирається ретельно вивчити характер взаємин Романа Абрамовича з російською владою. Результати цього розслідування вплинуть на те, чи дозволять російському бізнесменові придбати американську сталеливарну компанію. Якщо американські чиновники від економіки порахують, що Абрамович діє за підтримки російського уряду і виконує політичні вказівки Кремля, то операцію можуть заблокувати.

Комітет з іноземних інвестицій, до якого російська й американська компанії, підготовлювані до злиття, добровільно подали документи на затвердження, є закритим агентством виконавчої влади, яке має право заборонити злиття з міркувань національної безпеки.

У компаніях вважають, що операція не буде заблокована, оскільки традиційно сталь не вважається особливо уразливою сферою економіки. Проте американські юристи, що спеціалізуються на такого роду операціях, говорять, що Вашингтон може звернути увагу на відносини Абрамовича з Кремлем.

"Уряду необов'язково знати всі до останнього активи, які контролює Абрамович, але йому потрібно знати, чи знаходиться "Євраз" у володінні, під контролем або під впливом російської або іншої влади", - говорить колишній заступник помічника секретаря Казначейства Деніел Люсич.

Як пише FT, після скандалу з Dubai Ports World, коли компанія з Арабських еміратів з схвалення уряду США намагалася придбати декілька потужних американських портів, у Вашингтоні насторожено відносяться до всіх значних поглинань за участю іноземних компаній. Більш того, - в Білому домі не задоволені російською економічною політикою по створенню великих держпідприємств в ключових секторах економіки.

Проте, російська компанія оптимістично оцінює свої перспективи. За словами головного економіста "Євраза" Павла Татьяніна, компанії збираються співробітничати з регулюючими інстанціями і дістати "своєчасне" схвалення. Тим паче, що "Євразу" вдалося заручитися підтримкою впливової сили - американської профспілки працівників сталеливарної промисловості, яка заявила, що в результаті поглинання у його членів підвищаться гарантії зайнятості на ринку праці, повідомляє NEWSru.com.

10 серпня 2006 року компанія "Євраз", 82% акцій якої контролювалися Олександром Абрамовим і Олександром Фроловим, закрила операцію з продажу 41% акцій групі компаній Millhouse, що контролюється Романом Абрамовичем. Сума операції не розкривається, аналітики оцінюють її в 2,7-3 млрд доларів.

11 грудня 2006 року Віктор Ющенко призначив президента "Євраза" Валерія Хорошковського першим заступником секретаря ради національної безпеки і оборони України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.