Янукович замінив «людину Азарова» на «людину Фірташа»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.01.2012 21:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16379

Президент Віктор Янукович призначив Валерія Хорошковського, який до останнього часу очолював СБУ, міністром фінансів. Попередній глава Мінфіну Федір Ярошенко сьогодні подав заяву про відставку за власним бажанням.

На думку експертів, така заміна міністра фінансів послабить позиції глави уряду Миколи Азарова і посилює вплив великого бізнесу на владу.

Валерій Хорошковський, який до сьогоднішнього дня очолював СБУ, є власником одного з найбільших українських медіа-холдингів. За неофіційними підрахунками, він входить до сотні найбагатших людей України. Також неодноразово писалося про те, що він має спільні бізнес-інтереси зі співвласником корпорації «Росукренерго» Дмитром Фірташем. Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів депутат-комуніст Євген Царьков вважає, що призначення Валерія Хорошковського свідчить про посилення впливу великого бізнесу на політику президента, а також про зростання російського впливу.

«Така ротація пов’язана, можливо, із тим глухим кутом, в якому опинилася Україна на газових переговорах. Це також посилення впливу олігархів. Це перший мільярдер – міністр фінансів. Думаю, таким чином вибудовується місток українських олігархів до російських енергоресурсів», – припускає Євген Царьков.

Чечетов запевняє, що прем’єр спрацюється із новим міністром

У Валерія Хорошковського непроста історія співпраці із Миколою Азаровим. На початку 2004 року він подав у відставку з посади міністра економіки, протестуючи проти методів роботи Миколи Азарова, який тоді очолював Мінфін. Проте перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевняє, що конфліктів у владній команді не буде.

«Валерій Іванович доволі досвідчена людина. Він і міністром економіки був, і заступником голови президентської адміністрації був, і топ-менеджером у бізнесі і займався митницею. Він командний гравець. А капітаном команди є президент. Прем’єр-міністр також гравець команди президента», – запевняє Михайло Чечетов.

Відставка міністра фінансів активно обговорювалася із середини минулого року, адже президент у травні й вересні критикував діяльність Федора Ярошенка і погрожував йому відставкою. Микола Азаров пообіцяв прокоментувати зміну глави Мінфіну на прес-конференції 20 січня. Натомість голова тіньового опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Соболєв вважає, що відставка Федора Ярошенка зумовлена передусім необхідністю знайти відповідального за економічні негаразди.

«Це зайве підтвердження того, що так зване зростання ВВП, унікальне виконання бюджету – все це виявилося фікцією. Тому, щоб відвести удар від Азарова і від Януковича, вони знайшли цапа-відбувайла», – зазначає Сергій Соболєв.

Азаров залишився без відданого соратника

Політолог Володимир Фесенко вважає, що така оперативна заміна одного з ключових членів Кабміну свідчить про те, що урядова ротація була продумана заздалегідь. Відтак постає питання про відставку самого прем’єра.

«Фактично, без Ярошенка Азаров залишається таким собі голим королем – без впливу на державні фінанси. А для Азарова це завжди було ключовим», – наголошує Володимир Фесенко.

Оглядачі зазначають, що попередній міністр фінансів був людиною, близькою прем’єрові Миколі Азарову. Він був незмінним першим заступником Азарова, коли той очолював Податкову, а потім – і Міністерство фінансів в урядах Віктора Януковича. Відтак позиції самого глави уряду значно послабнуть, а натомість в уряді можуть посилитися протистояння між представниками різних фінансово-політичних груп.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.