Домогосподарки розлучаються найрідше

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.01.2012 20:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16406

Для відповіді на питання про причини розлучення в Литві вчені Інституту демографічних досліджень у співпраці з Інститутом демографічних досліджень Макса Планка провели унікальне дослідження.

Була створена статистична база даних, яка включила в себе всі перші шлюби мешканців Литви 15-60 років, а також шлюби, які в 2001-2003 роках закінчилися розлученням, повідомляє “Жіночий консорціум України” із посиланням на DELFI.

Аналіз даних включав велике число даних: вік, кількість дітей, освіта, статус зайнятості, місце проживання і громадянство. Як показано дослідження, в Литві більш високий рівень освіти жінок, який також є непрямим показником, що впливає на можливості жінок на ринку праці, але не є фактором ризику розлучення.

У порівнянні з жінками, які отримали вищу освіту, більш високі шанси розлучитися у жінок з низьким рівнем освіти (диплом середньої школи або нижче середнього). Безробітні жінки, у порівнянні з працюючими, також стикаються з більш високим ризиком розриву шлюбу.

Таким чином, більш освічені і працюючі жінки розлучаються рідше, ніж менш освічені й безробітні, чия економічна нестабільність та обмежені можливості працевлаштування, цілком імовірно, у сімейному житті стають додатковим фактором стресу.

"Отже, до розлучення ведуть не жіноча робота та кар'єра, а обмежені ресурси жінок, що дозволяють працювати, робити кар'єру і отримувати відповідну винагороду. Тим не менш, як показало дослідження, це тільки частина правди, і стосується вона тільки жінок, які задіяні на ринку праці. Інша частина істини стосується економічно неактивних жінок. Ті жінки, які не працюють і не шукають роботу стикаються з більш низьким ризиком розлучення, у порівнянні з працюючими.

З одного боку, можна вважати, що жінка, яка присвятила себе сім'ї і не працює, не страждає від проблем узгодження сімейного життя та роботи, вона не перевантажена, вона не працює у "другу зміну", виконуючи хатню роботу після роботи, крім того, від чоловіка не потребує допомоги у догляді за дітьми і домом, і в такій моделі сім'ї є стабілізуючий ефект. З іншого боку, можливо, менш поширені серед домогосподарок розлучення відображають фінансову та соціальну залежність жінки від чоловіка, обмежені можливості та ресурси для зміни ситуації і свободи вибору "стратегії виходу", якщо шлюб не влаштовує?", - міркують автори дослідження.

Що стосується чоловіків, то нижчий рівень освіти, відсутність роботи та економічна неактивність означають для них більш високий ризик розлучення, у порівнянні з тими, у кого є вища освіта і робота.

На додаток до вищезазначених факторів, шанси розлучитися у жінок збільшує відсутність дітей чи виховання в сім'ї однієї дитини. Діти, як демонструють багато зарубіжних досліджень, знижують ризик розлучення, тому що вони є загальною "інвестицією" сім'ї, так що цей фактор впливу виявляється і в Литві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.