Слова і справи. Коли Україна втратить газову залежність від Кремля?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.01.2012 11:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16415

Україна планує розпочати переговори з провідними країнами-постачальниками газу, щоб диверсифікувати поставки “Газпрому”.

Про це заявила секретар РНБО Раїса Богатирьова на минлому засіданні.

Україна має створити технічну можливість постачати газ з інших країн: побудувати термінал для скрапленого газу та дослідити можливості реверсного використання неповністю завантажених газогонів. Так відреагував на рішення РНБО щодо диверсифікації газопостачання президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. "За теперішніх цін на газ Україна може легко знайти заміщення російського газу іншим газом, або іншими видами енергії", – вважає експерт.

Тодійчук схвалив намір уряду "розпочати переговори з провідними країнами з диверсифікації джерел постачань газу", який в п’ятницю, 20 січня, за підсумками засідання РНБО, оприлюднила секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова.

Найбільш реалістичною експерт бачить співпрацю з газопостачання України з Азербайджаном. До узбережжя Чорного моря азербайджанський газ можна транспортувати вже наявними газогонами, нагадав Тодійчук. Але побудова інфраструктури для його скраплення та відвантаження і терміналу для його отримання в Україні, на його думку, можуть затримати початок азербайджанських газопоставок. Водночас експерт впевнений, що перші обсяги блакитного палива можна отримати вже через рік, якщо використати плавучі та мобільні системи для скрапленого газу.

Ще одним джерелом урізноманітнення джерел отримання газу Тодійчук назвав європейський спотовий ринок, "на якому газ дешевший за російський". Для його транспортування експерт радить використати газогони, що вивільнюються внаслідок зменшення обсягів прокачування газу традиційним напрямком – зі сходу на захід. "Коридори, що з'єднують Росію з європейським ринком, є багатотрубними і деякі з них можна було би використати для прокачування газу у зворотньому напрямку",– сказав Тодійчук.

Найкращий мотиватор

На його думку, створення Україною можливостей для отримання газу з інших ринків "буде найкращим мотиватором поступок для Москви у нинішній війні ультиматумів на газових переговорах з Росією". Експерт застеріг, що чекати таких поступок до завершення російських президентських виборів не варто, оскільки "російська влада тривалий час нацьковувала населення своєї держави на Україну і тепер має зважати на недружнє ставлення до нас російського виборця".

А нинішня влада України, як вважає експерт, приречена опиратися здачі української газотранспортної системи, оскільки інакше "через монопольні газопоставки Росія перебере на себе контроль над економікою України, а влада в Києві стане нікому не потрібною в нових геополітичних іграх".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.