HRW зафіксувала в Україні погіршення ситуації з правами людини

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 23.01.2012 13:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16419

Правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала щорічний звіт, присвячений захисту прав людини в усьому світі.

В Україні відзначають підірвану довіру до судів, корупцію та тиск на засоби масової інформації, що дедалі зростає.

Значну увагу автори звіту приділили ситуації в країнах, де відбувалися події Арабської весни. Зокрема, правозахисники розкритикували діяльність військової влади Єгипту, яка взяла країну під свій контроль після повалення режиму Хосні Мубарака майже рік тому.

Аналізуючи ситуацію в Україні, Human Rights Watch відзначає, що у 2011 році Україна здійснила певні реформи, покликані полегшити асоціацію з ЄС, а також ухвалила нові закони про доступ до інформації та про захист біженців.

Водночас правозахисники відзначили і цілу низку негативних тенденцій. По-перше, це ув'язнення екс-глави уряду Юлії Тимошенко та арешт і суд над деякими іншими колишніми урядовцями, що "підрвало впевненість у незалежності судочинства".

Крім того, HRW відзначає посилення тиску на медіа, а також корупцію у державних та приватних установах.

"Порушення прав мігрантів та шукачів притулку лишається серйозною проблемою", - йдеться у звіті.

Автори також відзначають недостатні дії щодо зупинення поширення ВІЛ/СНІД, а також недостатній доступ смертельно хворих людей до ефективного знеболювання.

Європейське майбутнє України під питанням

Детальніше аналізуючи дотримання верховенства права в Україні, Human Rights Watch пише, що "ЄС, США та Росія висловили стурбованість тим, що звинувачення проти колишніх урядовців не містять ознак злочину та тим, що звинувачення є політично вмотивованими".

Організація також нагадує, що хоча міжнародні спостерігачі визнали президентські вибори такими, що відповідають міжнародним стандартам, неурядова організація ОПОРА повідомила про процедурні порушення на місцевих виборах восени 2010 року.

Human Rights Watch також пише, що хоча президент Віктор Янукович і запевнив, що "майбутнє України в Європі", вирок Юлії Тимошенко поставив під загрозу перспективи України з підписання угоди про асоціацію з ЄС. Попри занепокоєння переслідуваннями опозиційних лідерів, йдеться у звіті, США продовжує надавати Україні економічну допомогу.

HRW відзначає погіршення відносин між Росією та Україною через Митний союз та ціну на газ, а також згадує про занепокоєння свободою слова в Україні, озвучене Парламентською асамблеєю Ради Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.