Експерти називають поїздку гаранта в Давос ніякою

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.01.2012 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16439

Президент України Віктор Янукович починає триденний візит до Швейцарії для участі у заходах Всесвітнього економічного форуму.

Форум у Давосі почнуть 25 січня. А в п’ятницю проведуть дискусію з Віктором Януковичем під час, так званої, ланч-конференції, організованої Фондом Пінчука. І у цій дискусії не запланована участь жодного чинного керівника держави. Візит Януковича триває на тлі критики Заходу, який звинувачує українську владу в переслідуванні політичних опонентів.

Із пунктів візиту Президента України до Швейцарії експерт Олександр Сушко виділив дві події. По-перше – виступ Віктора Януковича на ланч-конференції, де його партнерами будуть в основному відставні політики. А по-друге – укладання протоколу з газових питань із Азербайджаном, де поголосять про намір створення спільного підприємства, яке займалося б транспортуванням азербайджанського зрідженого газу в Україну. Решта програми перебування Януковича у Швейцарії є неформальною. При цьому навряд чи під час форуму українській делегації вдасться провести плідні переговори з багатьма закордонними партнерами, бо Україна має чималі проблеми з репутацією, зазначає експерт. Водночас, він вважає, що не варто переоцінювати значення Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

«З одного боку, треба вітати намагання керівників держави бути присутніми на таких подіях. З іншого боку, не варто було б формувати будь-які завищені очікування. Знаєте, Давос – не те місце, де можна говорити про якийсь провал чи великий успіх. Точніше, успіх може бути, але з інших обставин. Це, власне, велика тусовка, де політики, бізнесмени намагаються презентувати себе. Тому це не варто порівнювати з офіційними самітами міжнародних організацій», – констатує Олександр Сушко.

Тема України для Заходу не є головною

Те, що не варто чекати на великі результати від цього форуму, зауважує також експерт Леся Яхно. Вона звертає увагу, що це, наприклад, не саміт Євросоюзу, де підписують конкретні домовленості. Форум у Давосі можна назвати форумом дискусії, каже Леся Яхно. І взагалі Захід передусім намагається зараз вирішити свої економічні проблеми і тому тема України для нього не є головною. А звинувачення на адресу української влади у переслідуванні політичних опонентів висувають уже давно і це не буде новиною для Віктора Януковича.

«Критика, звичайно, не вщухає, але все-таки вона має більше млявий характер, можливо. Думаю, що ні на що сподіватися український Президент не може на цьому форумі. У плані ухвалення якихось конкретних рішень для України чи взагалі для Європи», – прогнозує Леся Яхно.

27 січня на ланч-конференції очікується дискусія Віктора Януковича з колишнім президентом Польщі Александром Квасьнєвським. І за повідомленням Фонду Пінчука, на цій конференції запланована, зокрема, участь міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта та колишнього міністра фінансів Росії Олексія Кудріна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.