Росія, Азербайджан і Білорусь займають найнижчі місця в Індексі свободи слова

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.01.2012 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16446

Сьогодні міжнародна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила свій щорічний Всесвітній індекс свободи слова, у якому Україна посіла 116-те місце серед 179-ти країн світу (у 2010 році – 131 зі 178 країн).

Діалог журналістів і бійців “Беркуту” у Печерському суді під час засідання у справі Юлії Тимошенко

Міжнародна правозахисна організація підкреслює, що цей рейтинг не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення свободи слова у світі.

Польща посіла 24 місце, Франція – 38-е, США – 47-е, Румунія – 49-е, Грузія – 105-е, Росія – 142-е, Азербайджан – 162-е, Білорусь – 168-е.

Ситуація в Росії, продовжує бути похмурою, хоча певні позитивні зрушення все ж є, вважають в організації. «Деякі новини стають більш відвертими, однак репресивний апарат влади поки що може впоратися із протестами проти політики в країні» , – йдеться в звіті.

Після насильницької розправи з протестувальниками в Білорусі та Азербайджані, ці країни різко впали в рейтингу і наближаються до нижньої частини індексу. «Лідери цих країн, Олександр Лукашенко та Ільгам Алієв, обидва переслідують свободу преси. У Білорусі, більше 100 журналістів і блогерів заарештовано, незалежні засоби масової інформації переслідують, а іноземних журналістів депортують» .

Аналогічні методи використовують і в Азербайджані, зазнають в організації. Там «особливий акцент був зроблений на спостереженні за соціальними мережами і користувачами Інтернету, люди були ув’язнені тільки за онлайн-заклики до демонстрацій».

«Насильство повернулося в ці країни – насильство з погрозами, побиттям, викраденнями опозиційних журналістів, а також вперше за останні 5 років – вбивством журналіста в Азербайджані», – таким є висновок «Репортерів без кордонів щодо Азербайджану та Білорусі».

«Репортери без кордонів» – міжнародна недержавна організація захисту прав людини, яка оберігає свободу слова у всьому світі. Щорічно організація публікує Індекс свободи преси, що являє собою рейтинг країн за рівнем дотримання принципів вільних медіа.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.