Європерспектива. Яка Україна може розраховувати на євроінтеграцію?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.01.2012 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16452

Доки в Україні не дотримуються європейських стандартів із прав людини, угода про асоціацію з ЄС парафована не буде.

Це констатували учасники Євроатлантичного форуму «Україна та ЄС на порозі нової угоди про асоціацію». Тим часом представники українського МЗС говорять, що саме угода буде стимулом для реформ, яких потребує Україна на шляху євроінтеграції.

Над текстом угоди про асоціацію працювало близько 400 осіб протягом майже чотирьох років: нема жодної сфери життя суспільства, які б вона не охоплювала – це угода про все, зауважує заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін. Він називає парафування і підписання угоди про асоціацію хорошим стимулом для України проводити євроінтеграційні реформи.

«Угода – це фактично рамка для реформ, – зазначає він.– Зараз ми почнемо після парафування підготовку до підписання, потім почнеться ратифікація. Але головний виклик – це, звичайно, реалізація майбутньої угоди».

Його оптимізму не розділяє Ніко Ланге, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні. Європа зацікавлена підписати угоду, але тільки якщо Україна підтвердить готовність підтримувати європейські цінності. Він нагадує про справу Юлії Тимошенко і додає: «У мене було таке враження, що з українського боку думали, що Україна така важлива, така цікава для Євросоюзу, що той буде говорити про цінності, але угоду все одно підпише. Ми побачили зараз трохи інший результат».

Україна на роздоріжжі

З боку Євросоюзу участь у форумі «Україна та ЄС на порозі нової угоди про асоціацію» є спробою зрозуміти, чи готова Україна до практичної реалізації зобов’язань, які покладає на неї угода про асоціацію, пояснив на відкритті заходу Фрідберт Пфлюгер, виконавчий директор Європейського центру енерго- та ресурсозбереження.

«Україна сьогодні стоїть на роздоріжжі, – говорить він. – І вона повинна вирішити, чого хоче: або ізолювати себе, залишаючись у «сірій зоні»: трохи російська, трохи європейська, або усвідомити і прояснити свою позицію в баченні власного майбутнього».

Форум триватиме два дні, протягом яких представники обох сторін обговорюватимуть перспективи української євроінтеграції. За словами учасників заходу, це набуває особливої актуальності у світлі грудневого саміту, під час якого не підтвердилось сподівання України парафувати угоду про асоціацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.