Російська міжпланетна станція зазнала аварію через спалах на Сонці

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.01.2012 19:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16458

Міжвідомча комісія з аналізу причин нештатної ситуації, що виникла в процесі виведення на відльотну траєкторію до Марса російського космічного апарату Фобос-Ґрунт, представила в Роскосмос результати своєї роботи.

Як повідомляє Интерфакс із посиланням на джерело в космічній галузі, комісія визнала як основну версію можливого "впливу на космічний апарат плазмового утворення в магнітосфері Землі".

За словами співрозмовника агентства, міжвідомча комісія, зіставивши дату запуску Фобос-Ґрунту (9 листопада) з потужним спалахом класу X, що стався на Сонці 4 листопада, констатувала, що сонячна активність була аномальною в межах 10 діб і, можливо, вплинула на роботу станції.

Нагадаємо, автоматична міжпланетна станція Фобос-Ґрунт, призначена для вивчення супутника Марса - Фобоса, зокрема, для збору ґрунту з його поверхні, була запущена 9 листопада, проте апарат не вдалося вивести на потрібну орбіту через збій у системі управління. Фобос-Ґрунт впав у Тихому океані приблизно в 1,1 тисячі кілометрів від берегів Чилі.

Це перша спроба російських вчених відправити в космос міжпланетний зонд за останні 15 років. У 1996 році апарат Марс-96 не вийшов на орбіту і впав в океан. Проект Фобос-Ґрунт коштував Росії п'ять мільярдів рублів.

Раніше комісія зі з'ясування причин аварії Фобос-Ґрунту в першу чергу розглядала версії виробничих і конструкторських помилок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.