ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо ситуації в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.01.2012 23:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16459

Про функціонування, а вірніше, прогалини у функціонуванні демократії в Україні йшлося у Страсбурзі на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Підсумкова резолюція, як і очікувалося, виявилася доволі суворою.

Вона закликає українську владу дати волю ув’язненим колишнім членам уряду та дозволити їхню участь у виборах. ПАРЄ також вимагає від України негайно реформувати судочинну систему та закон про вибори. При цьому цей процес буде здійснюватися під наглядом Моніторингового комітету Асамблеї.

Оцінки представників ПАРЄ стану українських демократичних інституцій доволі похмурі, хоча більшість депутатів згодна в одному: головна проблема України, яка нашкодила її європейській інтеграції та ставить під сумнів її демократичність, – це хиби у судовій системі, тобто відсутність незалежної судової системи.

Резолюція ПАРЄ просить Президента України «розглянути всі можливості використати доступні йому законодавчі засоби, щоб звільнити колишніх членів уряду та дозволити їм брати участь у наступних парламентських виборах».

При цьому, якщо вимоги ПАРЄ не будуть виконані, можливим стає застосування санкцій.

У ПАРЄ уривається терпець

«Терпець Ради Європи та Моніторингового комітету уривається, – заявила Марієтта де Пурбе-Лундін, представниця Швеції, співдоповідач із українського питання. – Україна мусить виконати свої зобов’язання не для Ради Європи, а в ім’я України та її народу. Ми знаємо, що ви можете це зробити, але питання у тому, чи є політична воля, щоб перейти від слів до дій».

Головне – реформа судочинства, каже депутат Пурбе-Лундін, адже 99 відсотків судових розглядів в Україні свідчать, що для справедливості немає жодних можливостей.

На думку фахівців, це доволі рідкісний випадок, коли у ПАРЄ країні-членові погрожують покаранням. Тому під час дебатів питання, варто чи ні говорити про санкції, справді було одним із найскладніших. Зрештою, попри спротив представників української провладної фракції та деяких європейських депутатів, цю поправку все ж ухвалили.

Попри це, ПАРЄ відстояла й заклик до вилучення з Кримінального кодексу України статей, за якими переслідують опозиціонерів, хоча представники Партії регіонів в Асамблеї видавали їх за незамінний спосіб боротьби з корупцією.

На це Сергій Соболєв із «БЮТ-Батьківщини» у сесійній залі зауважив: «Яка боротьба з корупцією, коли Президент Янукович живе у державній резиденції, яку він приватизував? Ви можете уявити у Раді Європи, що ваші прем’єр-міністри чи президенти приватизують державне житло?»

Чи відреагує на європейську критику офіційний Київ?

Зрештою, більшість присутніх членів ПАРЄ, особливо з фракцій ЄНП та Соціалістів, висловлювали доволі сувору позицію щодо України. Рене Руке, французький депутат, навіть зауважив, що підготовка до майбутніх виборів уже здійснюється із загрозливими порушеннями.

Тим часом і в Києві, і в Євросоюзі усвідомлюють, що про жодні покарання України за невиконання вказівок ПАРЄ не йтиметься до парламентських виборів. Представники європейських країн закликали керівництво України надати можливість головним опозиціонерам, що наразі перебувають за ґратами, взяти участь у цих виборах.

Деякі очільники з українського не-провладного політикуму, однак, уже висловили переконання, що нинішня влада України не візьме до уваги критичних зауважень резолюції ПАРЄ, що, у свою чергу, завдасть нової шкоди репутації України на міжнародній сцені.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.