Президент наклав вето на закон про держбюджет на 2007 рік

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.12.2006 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1646

Президент Віктор Ющенко наклав вето на закон про держбюджет на 2007 рік і направив його зі своїми пропозиціями назад до парламенту.

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент повернув зі своїми пропозиціями (див.нижче) для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Представлятиме пропозиції Президента України під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради України Перший заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Кабінеті Міністрів України А.Яценюк, повідомляє прес-служба Президента.

Коментарі Президента України В.Ющенка щодо бюджетного процесу

Стенограма телевізійного запису

Шановна українська громадо!

Завершується процес формування Бюджету 2007 року, формування відповідних змін і доповнень до законів, які регулюють податки. Безумовно, ці питання привертають велику увагу політичних кіл, бізнесових кіл, населення. Я хотів би висловитися по суті цього процесу.

Що стосується внесення змін і доповнень до законів про оподаткування, я вважаю можливим зазначити наступне. Була проведена досить кваліфікована дискусія відносно впровадження тих чи інших норм. Ми знайшли компроміс відносно функціонування вільних економічних зон, ми зійшлися в позиціях відносно механізму видачі державних гарантій. Ми домовилися про оподаткування доходів від дивідендів. Ми домовилися про організацію фондового ринку і багато інших фіскальних речей, які передбачалися як новації і зміни до законів про оподаткування. Я задоволений співпрацею з цього питання з українським парламентом і урядом. Ті пропозиції, які вносив Президент, в цілому майже всі були враховані. І тому сьогодні я підписав відповідний Закон про внесення змін і доповнень про оподаткування.

Що стосується Бюджету 2007 року, я хочу сказати наступне. В країні пройшла досить продуктивна і глибока дискусія щодо формування цього закону. Було внесено багато пропозицій, багато думок, що враховані при доопрацюванні цього законопроекту. Хотів би зазначити, що ті три листи, які я направив з пропозиціями і доповненнями до Бюджету 2007 року, досить уважно були розглянуті в парламенті. Значна частина цих пропозицій були враховані, за що я вдячний народним депутатам і відповідному бюджетному комітету в парламенті. Водночас залишився ряд принципових моментів, на яких я і хотів зупинитися.

Перш за все, я хотів би зазначити, що розрахунок прожиткового мінімуму, запропонований у Бюджеті на 2007 рік, не є бездоганним. Закон, який надійшов мені на підпис, передбачає встановлення з 1 січня 2007 року прожиткового мінімуму, зокрема для осіб, які втратили працездатність, у сумі 380 гривень. Фактично, прожитковий мінімум станом на 1 листопада вже становить 395 гривень. На 1 січня очікується прожитковий мінімум приблизно 406 гривень. Таким чином, прожитковий мінімум занижений приблизно (станом на 1 січня 2007 року) на 26,6 гривень. На цю суму, по суті, занижена пенсія пенсіонеру України, який її отримує за віком. Таким чином, 12 мільйонів українських пенсіонерів не дорахуються в своєму бюджеті в розрахунку на місяць 26 гривень свого пенсійного забезпечення. Це недопустимо. Я просив би український парламент ще раз звернутися до величини розрахунку прожиткового мінімуму.

Слід також зауважити: коли ми говоримо про прожитковий мінімум, то це база розрахунку цілої низки соціальних програм, і від цього залежатиме розмір соціальної програми, наприклад, допомоги інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, соціальної допомоги по догляду за дитиною, допомоги одиноким матерям, допомоги на дітей, які перебувають під опікою піклувальників, кінець кінцем, допомоги на поховання тощо. Ця позиція стосується мільйонів українців. Повторюю: 12 мільйонів українських пенсіонерів і сотень тисяч соціальних груп. Просив би парламент вернутися ще раз до цього питання.

Друга позиція, на яку я просив би звернути увагу і уряду, і парламенту – це позиція, яка стосується розрахунку мінімального розміру заробітної плати. Законом, який поданий мені на підпис, передбачається встановлення мінімального розміру заробітної плати з січня 2007 року в розмірі 400 гривень на місяць, на 1 грудня 2007 року – 450 гривень на місяць. Таким чином, якщо мінімальна заробітна плата в 2005 році виросла в цілому по Україні на 40 відсотків, в 2006 році – на 20 відсотків, то Бюджетом 2007 року передбачається приріст мінімальної заробітної плати на 12,5 відсотка. Враховуючи прогнозний рівень інфляції в 2007 році (за прогнозами незалежних українських і міжнародних експертів він становитиме близько 11 відсотків), а також зростання податкового навантаження на доходи фізичних осіб (я хотів би нагадати, що податки на доходи громадян, відповідно до представленого раніше закону, будуть підніматися з 13 відсотків і досягнуть 15 відсотків) – в Україні вперше за останні роки може відбутися реальне падіння розміру мінімальної заробітної плати, який є базовим для обрахування заробітної плати близько 10 мільйонів працюючих громадян, зокрема, працівників бюджетної сфери, лікарів, вчителів, працівників культури.

Виходячи з наведеного, вважаю за необхідне ще раз зробити розрахунки розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2007 рік і пов’язаних з цими показниками видаткових статей державного Бюджету на 2007 рік, та за їх результатами внести відповідні корективи до цього закону.

Наступна позиція стосується пункту 51 статті 71 Закону про бюджет України на 2007 рік. Цим пунктом зупиняється дія закону України про податок на додану вартість щодо надання податкового векселя при ввезенні газу на митну територію України. Це положення стосується газопостачальних компаній. Зазначене положення закону обумовлене високою ліквідністю постачальників такого товару, існуванням можливості не сплачувати податок «живими» грішми. Однак чомусь така сама норма не передбачена для групи постачальників із високою ліквідністю, які постачають на українську митну територію нафту.

Хочу наголосити, що в 2006 році ці постачальники сплачують ПДВ грошовими коштами і формують таким чином більше 4 мільярдів надходжень до Державного бюджету. Враховуючи цю практику, я вважав би за доцільне зберегти її і на 2007 рік стосовно цієї категорії постачальників нафти і нафтопродуктів.

Виходячи з цих принципових зауважень, Президент України не може підтримати Бюджет на 2007 рік, прийнятий парламентом 6 грудня 2006 року. Я вимушений накласти вето на цей закон, я сформував свої пропозиції щодо його доопрацювання і сьогодні в письмову вигляді направив до українського парламенту. Я вірю в те, що в нас із парламентом і урядом є всі можливості доопрацювання цього документа з урахуванням інтересів найбідніших верств населення, позицій, висловлених бізнесом, і вступити у 2007 рік з достойним, чесним і прозорим національним бюджетом.

Дякую за увагу.

* * *

ПРОПОЗИЦІЇ
до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»


Прийнятий Верховною Радою України 6 грудня 2006 року Закон України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» не може бути підписаний з таких підстав.

1. Статтею 62 Закону, що надійшов на підпис, пропонується затвердити на 2007 рік прожитковий мінімум, зокрема, для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2007 року – 380 гривень, з 1 квітня 2007 року – 387 гривень, з 1 жовтня 2007 року – 395 гривень.

За попередніми ж розрахунками розмір прожиткового мінімуму для цієї соціальної групи на 1 жовтня 2006 року становив 381 гривню, на 1 листопада – майже 391 гривню, а прогнозний показник на 1 січня 2007 року становить 406,6 гривні.

Ураховуючи, що за статтею 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком установлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то визначення з 1 січня 2007 року пропонованого розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, призведе до недоодержання кожним пенсіонером, якому призначено мінімальну пенсію, щомісячно 26,6 гривні, з чим погодитись не можна.

Крім того, слід зазначити, що від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежать пенсії майже 12 млн. пенсіонерів. Від зазначеного показника залежить і розмір державної соціальної допомоги незахищеним верствам населення (допомога інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, по догляду за дитиною, допомога одиноким матерям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на поховання тощо).

З огляду на це викликає заперечення і стаття 97 Закону, що розглядається, якою пропонується з 1 січня 2007 року не встановлювати обмеження щодо максимального розміру пенсії для єдиної категорії пенсіонерів – народних депутатів України.

Статтею 76 Закону передбачено встановити з 1 січня 2007 року розмір мінімальної заробітної плати 400 гривень на місяць, з 1 липня 2007 року – 420 гривень, з 1 грудня 2007 року – 450 гривень.

Таким чином, якщо в 2005 році зростання розміру мінімальної заробітної плати становило 40 відсотків, у 2006 році – 20 відсотків, то в 2007 році воно заплановано лише на рівні 12,5 відсотка.

Таке різке уповільнення темпів зростання розміру мінімальної заробітної плати негативно позначиться на умовах оплати працівників абсолютної більшості підприємств в Україні, оскільки тарифні ставки їх працівників згідно з галузевими угодами та колективними договорами встановлюються залежно від розміру мінімальної заробітної плати.

Ураховуючи прогнозований рівень інфляції в 2007 році (за прогнозами незалежних українських та міжнародних експертів він становитиме близько 11 відсотків), а також зростання податкового навантаження на доходи фізичних осіб, в Україні вперше за останні роки може відбутися реальне падіння розміру мінімальної заробітної плати, який є базою для обрахування заробітної плати близько 10 млн. працюючих громадян, зокрема працівників бюджетної сфери – лікарів, вчителів, науковців, працівників культури.

Виходячи з наведеного, вважав би за необхідне ще раз зробити розрахунки розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2007 рік і пов'язаних з цими показниками видаткових статей Державного бюджету України на 2007 рік та за їх результатами внести відповідні корективи до Закону.

2. У Законі не враховано в повному обсязі видатки на оборону, незважаючи на Основні напрями бюджетної політики на 2007 рік. Аналіз найгостріших проблем у цій сфері засвідчив необхідність включення до видаткової частини Державного бюджету України видатків на ліквідацію диспропорції грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань у сумі 1056 млн. гривень, а також збільшення видатків на забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо участі у військово-морських операціях на Середземному морі в рамках операції «Активні зусилля» на суму 40,5 млн. гривень, що і пропонується врахувати у Законі.

3. Відповідно до статті 57 Закону Міністерство фінансів України щомісячно, за результатами виконання місцевих бюджетів, надаватиме середньострокові безвідсоткові позички місцевим бюджетам на умовах повернення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Введення такої норми було виправданим у зв'язку із запровадженням з 1 січня 2004 року єдиної ставки податку з доходів фізичних осіб у розмірі 13 відсотків, оскільки існувала реальна загроза суттєвого недовиконання доходної частини місцевих бюджетів. На сьогодні ж такої загрози вже немає.

За цих обставин пропонується не передбачати у Законі надання позичок місцевим бюджетам, що виходять за межі бюджетного періоду, тим більше що у переважній більшості випадків такі позички не повертаються, а списуються.

4. Пунктом 51 статті 71 Закону зупиняється дія норм Закону України «Про податок на додану вартість» щодо надання податкового векселя при ввезенні на митну територію України товарів за товарною позицією 2711 згідно УКТ ЗЕД (гази нафтові та інші вуглеводні у газоподібному стані).

Зазначене положення Закону обумовлено високою ліквідністю постачальників даних товарів, існуванням можливості сплачувати податок «живими» грішми.

Однак до групи постачальників із високою ліквідністю мають бути віднесені й імпортери нафти, що у 2006 році сплачують на кордоні податок на додану вартість «живими» грішми. Тож до переліку товарів, які імпортуватимуться в Україну в 2007 році без можливості оформлення податкового векселя, пропонується віднести Законом і товарну групу 2709 згідно УКТ ЗЕД (нафта або нафтопродукти сирі з бітумінозних мінералів).

Президент України Віктор ЮЩЕНКО


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.