Луценко попросив змінити запобіжний захід, але для суддів резолюція ПАРЄ - зазіхання на їхню незалежність

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 30.01.2012 12:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16470

Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко попросив суд обрати йому інший запобіжний захід, врахувавши резолюції ПАРЄ.

Про це він заявив сьогодні на засіданні Печерського районного суду Києва, який розглядає його справу.

Обґрунтовуючи своє клопотання, екс-глава МВС зазначив, що є багато причин, які можна довго перераховувати і які є підставою для звільнення його з-під варти.

До них він відніс загострення своїх хвороб, той факт, що суд вже закінчив стадію допиту свідків, і, відповідно, він ніяк не може на них впливати.

При цьому екс-міністр зазначив, що він, звичайно, не вірить в те, що суд змінить йому запобіжний захід, але все ж таки висловив сподівання, що це станеться, і це буде невеликим проявом залишків демократії в Україні.

Також Луценко звернув увагу суду на те, що Президент Віктор Янукович запевнив, що готовий виконати рекомендації ПАРЄ.

У свою чергу представник державного обвинувачення прокурор Дмитро Лобань виступив проти задоволення клопотання, зауваживши, що він не розуміє, яким чином резолюція ПАРЄ має впливати на рішення суду і міру запобіжного заходу.

Інший представник держобвинувачення Євген Зінченко зауважив, що, перебуваючи на волі, Луценко все одно перешкоджатиме встановленню істини, однак не пояснив при цьому, яким чином це може статися.

Після наради, Печерський районний суд міста Києва відмовився звільнити з-під варти екс-міністра внутрішніх справ України Луценка, незважаючи на резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Таким чином, суд відмовив у задоволенні клопотання Луценка та його адвокатів, заявленого сьогодні у ході чергового судового засідання щодо зміни екс-міністру міри запобіжного заходу.

Як зазначається у рішенні суду, запобіжний захід Луценку обрано в спосіб, передбачений законодавством України. Необхідності змінювати запобіжний захід у зв’язку зі станом здоров’я суд також не вбачає, оскільки у СІЗО, на яке покладається медичне забезпечення та охорона здоров’я спецконтингенту, не надходило інформації про погіршення стану здоров’я Луценка, у зв’язку з чим він має проходити лікування поза межами СІЗО, а також у зв’язку з тим, що не надходило подання на зміну запобіжного заходу.

Говорячи про резолюцію ПАРЄ, суд зазначив: «Конституція України гарантує недоторканність суду і забороняє вплив на нього в будь-який спосіб, у будь-якій формі. При цьому немає значення, з якої інстанції і в який спосіб здійснюється цей вплив».

Після оголошення рішення суд продовжив ознайомлення з матеріалами справи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.