«Русскій мір» накинув око на храми греко-католицької громади в Західній Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.01.2012 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16471

Патріарх Московський і всієї Русі Кіріл не виключає можливості зустрічі з Папою Римським. При цьому одним із ключових питань діалогу, який ведеться між Римо-католицькою церквою та РПЦ, є проблема храмів у Західній Україні.

Патріарх Кіріл (Гундяєв) хоче забрати храми у греко-католиків

Мова йде про «захоплені», з точки зору Московської Патріархії, на поч. 90-х рр.. в Галичині греко-католиками православні храми та про розв’язання ситуації з православними храмами в Західній Україні, повідомляє «Главред» із посиланням на сербське видання «Вечірні новини».

Однак «католицька сторона поставилася до пропозиції РПЦ дуже прохолодно», констатує Кіріл.

Як зауважив патріарх Московський, вагомість цієї події (зустріч з Папою Римським - ред.) не потрібно зводити до сенсаційності, на якій можуть спекулювати засоби масової інформації, адже ця зустріч передусім покликана вирішити основні конфліктні питання між католиками і православними.

«У ході регулярних контактів з керівництвом Римо-католицької церкви ми постійно піднімаємо питання про вирішення ситуації з православними храмами в Західній Україні. І Папа Римський, і глави відповідальних ватиканських конгрегацій, висловлюють розуміння нашого занепокоєння, однак проблема так і залишається невирішеною», - зазначив глава РПЦ.

Незважаючи на численні проблеми у сфері католицько-православних стосунків, наприклад, в Росії, за останні 10 років ситуація помітно покращилася, - зазначив Кіріл.

«На сьогоднішній день проблема прозелітизму вже не стоїть так гостро, як в 90-х роках, коли католицькі місіонери приїжджали в Росію, щоб вести тут активну діяльність. Позитивну роль в цьому контексті відіграла створена в 2004 році Змішана група з розгляду проблем у відносинах між Російською православною і Римо-католицькою церквами в РФ. Вона стала гарною платформою для відкритого і чесного обговорення між представниками двох церков конкретних складних питань, а також загального вироблення рекомендацій щодо їх вирішення», - вважає патріарх Кіріл.

Він також наголосив на необхідності розвитку співробітництва між православними і католиками, що він розглядає як перспективну, важливу і своєчасну. Зокрема, йдеться про сфери моральних і соціальних викликів, а також особливо актуальною сьогодні в світі проблеми християнофобії і переслідування християн за віру.

Раніше «Главред» повідомляв, що в Раді був зареєстрований проект закону № 9690 «Про повернення об’єктів культурної спадщини релігійних організацій», за яким УПЦ (МП) буде передана частина об’єктів Почаївської лаври та Києво-Печерської лаври.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.