Кожна п’ята заправка в Україні продає не бензин, а “бодягу”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 31.01.2012 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16480

П’ята частина усіх АЗС України продають неякісне пальне, заявив заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

"Близько 2 тисяч заправок продають бензин на межі рентабельності, або "в нуль", або взагалі "в мінус". Це означає, що, або не платяться податки, або застосовуються сірі схеми, або реалізується неякісне паливо. Це непрямий метод аналізу, але він дозволяє говорити, що близько 20% АЗС не повністю відповідають вимогам з якості реалізованого бензину", - зазначив він.

На думку президента об’єднання "Асоціація операторів ринку нафтопродуктів України" Леоніда Косянчука, основною причиною такої ситуації є відсутність контролю якості палива з боку держави.

"На всю країну 10 лабораторій здатні проводити повну перевірку всіх видів нафтопродуктів, це включаючи заводські. Тобто, грубо кажучи, по одній лабораторії на тисячу АЗС. І ще питання, чи перевіряють вони" - підкреслив експерт.

Ще однією проблемою, за словами фахівців, є продовження дії старих стандартів на нафтопродукти (відповідних вимогам Євро-2, Євро-3).

Як повідомлялось, у 2011 році кількість неякісного пального на автозаправках зросла у 5 разів. У Харкові його частка наразі складає близько 80%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.