На Львівщині може зменшитись кількість виборчих округів

Автор/джерело -  © Zaxid.net



Дата публiкацiї - 31.01.2012 16:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16484

На Львівщині може бути 11, 12 або 13 виборчих округів, настільки широка «вилка» щодо можливої кількості виборців на окрузі, передбачена законом «Про вибори народних депутатів».

Про це 31 січня заявила на засіданні прес-центру «Львівський вибір-2012» виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

Дащаківська поінформувала: «У законі «Про вибори народних депутатів» закладено, що округи мають формуватися за приблизно рівною кількістю виборців. При цьому допускається різниця між кількістю виборців в округах у межах 12%. Якщо це порахувати, то різниця у кількості виборців в округах може досягати 40 тис. осіб. Це – достатньо велика цифра, що може суттєво впливати на перебіг виборів. Центральна виборча комісія у постанові щодо формування округів може прийняти рішення не ділити райони між округами, настільки широка вилка у законі щодо можливої кількості виборців в окрузі. Залежно від цього, на Львівщині може бути 11 округів, 12, або 13 округів».

За її словами, на виборах 2002 року на Львівщині було 4 райони, території яких входили до кількох округів. Так Кам’янко-Бузький район входив частково до Сокальського округу, частково – до Буського. Пустомитівський район, Самбірський і Дрогобицький були розділені на декілька округів.

Дащаківська зазначила, що кількість виборчих округів під час парламентських виборів суттєво впливає на репрезентованість у майбутньому інтересів Львівщини у ВРУ. «Кожен округ дає одного депутата, який має представляти інтереси регіону у Верховній Раді України. Таким чином це суттєво впливає на репрезентованість у ВРУ інтересів регіону. Чисельність депутатів від Львівщини у Верховній Раді ніколи не була великою. Попри те, що вони є у ВРУ давно, потужного лобі дотепер так і не вдалося сформувати. Якщо кількість депутатів буде зменшена, нам не доводиться чекати суттєвих змін на краще у формуванні лобі інтересів регіону», – прокоментувала вона.

Крім цього, за її словами, характер формування округів може сильно впливати на шанси на перемогу тих чи інших кандидатів.

«Збільшувати кількість округів на Львівщині є не вигідно. Зменшувати, сподіваюся, не наважаться. Думаю, влада достатньо обережна, і розуміє, що не варто розбурхувати політичні настрої на Львівщині», - сказала в. о. директора ЛОГО «КВУ».

Дащаківська зазначила, що представники опозиційних політичних сил на Львівщини висловлюють стурбованість з-приводу можливості скорочення кількості округів на Львівщині. За її словами, саме їх висока активність у забезпечення публічності процесу формування виборчих округів може сприяти тому, що кількість округів буде як у 2002 році – 12, 4 з яких у Львові.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.