В Кракові знайдені викрадені з бібліотеки Львова стародруки

Автор/джерело -  © Ирена Тершак, "ГПУ"



Дата публiкацiї - 4.05.2006 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=165

У Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника – чергова надзвичайна подія, що стала причиною переполоху. З бібліотеки украли стародруки. Власне про те, напевно, ніхто б і не довідався, якби не ... польська поліція. Доброчесні поліціянти знайшли в букіністичному магазині Кракова древню книгу з бібліотечним тавром і терміново вислали у Львів факсограму.

Ви тільки собі уявіть, як би діяли наші правоохоронці, якби щось подібне побачили в українському магазині, адже навіть по місту вони не завжди можуть вислати поштою повідомлення! Але це дріб'ниці.

Головне – минулого місяця в бібліотеці почався незапланований переоблік усіх фондів. А їх чимало – адже понад 2,5 мільйони книжок займають полки в залах і фондових сховищах, архівах. Хоча повне звірення фондів завершиться лише в травні, проте, уже тепер стало відомо, що зникнення стародруків підтвердилося, і директор бібліотеки ім. В. Стефаника Мирослав Романюк звернувся з заявою в міліцію. Але проблема в тім, що він поки що точно навіть не знає, що пропало...

Торік злодії вже намагалися поцупити з приміщення відділу мистецтва Львівської наукової бібліотеки ім. В.Стефаника НАН України 36 німецьких періодичних видань кінця XIX – поч. XX ст. і 561 гравюру XVI – поч. XX ст. Разом з оригіналами зникли також копії гравюр. Номінальна вартість втраченого складала понад 33 тис. грн., а страхова – більш ніж 750 тис. грн. Злодії тоді залізли в приміщення вночі 29 вересня, а вже ранком 29 вересня працівники відділу мистецтва зафіксували факт крадіжки і відразу ж повідомили директору, який звернувся в Галицький РОВД. Правоохранці прибули негайно, і в той самий день Галицький райвідділ міліції затримав громадянина А. Т., що згодом зізнався в злочині. Злодій виявився робітником будівельної бригади, що проводила у відділі мистецтва бібліотеки ремонтні роботи.

Але зараз поки що не почалося повноцінне розслідування (на лихо виготовлення документів для відповідального працівника бібліотеки і правоохоронців, що запланували здійснити візит у Краків, триває так довго, що як тут не згадати про повій, які закордонний паспорт у Львові через міліцейський ОВІР отримують за годину)! Тим часом з бібліотеки поспіхом звільняється персонал.

Як нас повідомило джерело в бібліотеці, основний підозрюваний у колі працівників - фахівець, що тривалий час працював начальником одного з відділів, благополучно звільнився. Кажуть, що всупереч скромній бібліотечній зарплаті чоловік розкошував: мав декілька “VIP” квартир і іномарок. Можливо саме він причетний до мандрівок стародруків у Європу. Але це покаже час і уміння наших сищиків.

Тим часом начальник Галицкого РВВС ЛГУ УМВС у Львівській області Сергій Ваш оптимістично налаштований у цій справі. Він пообіцяв, що за два тижні розслідування завершиться винесенням обвинувачення певним особам.

Нам би хотілося в це вірити, але попередні гучні крадіжки цінностей з Львівських культурних фондів говорять самі за себе:

Це вже третя гучна крадіжка з цієї бібліотеки за останній час. Пригадується, як у часи директорства пані Лариси Крушельницкої з відділу давніх актів зникло майже 2 десятки раритетних видань, серед яких першодрук Атласу Коперника. Тоді, частину вкраденого також знайшли закордонні поліцейські в багажі двох молодиків в аеропорті столиці Нідерландів. Злочин так тоді і не розкрили.

Щодо історично гучних львівських крадіжок, то можемо пригадати викрадення фресок Бруно Шульца з Дрогобича, крадіжку стародруків з Наукової бібліотеки ім. Франка. Ці книги перепродувалися букіністам за безцінь групою львівських алкоголіків. Тоді виявилося, що злодійкою була ...прибиральниця бібліотеки, що клала книги в мішок з опалим листям і виносила за межі установи. Недавні викрадення Тори й інших давніх книг з Центрального Державного Історичного Архіву у Львові також зайшли в глухий кут.

Але досить про звичайних злодіїв. До розгарбування бібліотечних фондів причетні і цілі держави. За окремими підрахунками, з однієї лише бібліотеки Оссолинських (Стефаника) у період 1941-1944 років було вивезено 18860 книг і рукописів (у тому числі 300 інкунабул), 25 малюнків Альбрехта Дюрера, крім того — архів Наукового товариства ім. Шевченка та інші документи з його фондів, зхагалом 63 скрині! З бібліотеки Львівського університету — 319 томів інкунабул, 1538 томів рукописів, 3164 томів рідкісної книги, 1165 картографічних видань...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.