Біженці з Сомалі та Еритреї вже не мають ілюзій щодо української влади

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.02.2012 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16500

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International зинувачує українських правоохоронців у жорстокому поводженні з громадянами Сомалі і Еритреї, яких затримали за нелегальне перебування в Україні.

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

За даними організації, близько 60 сомалійців і 6 еритрейців, у тому числі 20 дітей, які були затримані на території України в листопаді-грудні 2011 року та доставлені до пункту тимчасового перебування іноземців Журавичі (Волинська область), оголосили на знак протесту проти утримання їх під вартою голодування.

Співробітники ж правоохоронних органів, як наголошується в повідомленні, 30 січня, озброївшись палицями і надівши захисне спорядження, насильно змушували нелегалів вживати їжу.

За даними організації, правоохоронці знімали це на камеру.

Затримані повідомили Amnesty International, що їх били, а деякі з них отримали анонімні електронні листи і телефонні дзвінки, що містять погрози вбивства та расистські образи.

Amnesty International закликає українську владу гарантувати нелегалам безпеку.

"Влада повинна гарантувати відсутність тортур та інших видів жорстокого поводження з цими затриманими особами ... Ці мігранти та шукачі притулку просто намагаються уникнути порушення прав людини в країнах їхнього походження, і тепер вони зазнають жорстокого поводження в Європі", - зазначає заступник директора Amnesty International з країн Європи і Центральної Азії Джон Дальхузен.

Організація зазначає, що Україна приєдналася до Конвенції про статус біженців Організації Об’єднаних Націй і не може депортувати громадян в країни, де вони зазнаватимуть ризику серйозних порушень прав людини.

У зв’язку з цим Дальхузен вважає, що затримання даних осіб не має юридичних підстав.

Як повідомлялося, управління верховного комісара ООН у справах біженців в Києві закликає владу України надати статус біженців або додатковий захист громадянам Сомалі, які затримані міліцією в грудні 2011 року за нелегальне перебування в Україні.

19 січня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала українську владу звільнити громадян Сомалі, яких затримала міліція в грудні 2011 року за нелегальне перебування в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.