Невагомість може негативно відбиватися на нормальній роботі генів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.02.2012 15:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16505

Тривале перебування в умовах невагомості може мати серйозні наслідки для здоров’я живих істот, стверджують європейські біологи.

Життя в невагомості стало причиною серйозних порушень в роботі клітинних механізмів, що регулюють коректне зчитування генів у клітинах плодових мушок-дрозофіл.

Як зазначають учені, це відбилося в різкому зниженні плодючості цих комах.

"Найбільше було порушено роботу генів, які відповідають за найважливіші клітинні процеси - метаболізм, імунну реакцію, захист від грибків або бактерій, реакцію на тепло та обмін клітинними сигналами. Усе це слід враховувати в тривалих космічних польотах в умовах невагомості, наприклад - під час подорожі до Марса", - заявив керівник дослідницької групи Рауля Ерранца (Raul Herranz) з Центру біологічних досліджень в Мадриді.

Група генетиків під керівництвом Ерранца вивчила вплив невагомості і сильного магнітного поля на здоров’я і поведінку дрозофіл, помістивши кілька запліднених яєць цих комах в спеціальний "левітатор" на базі потужного надпровідного магніту.

Виявилося, що аномальна сила тяжіння вкрай негативно вплинула на здоров’я самих мушок і їх потомства. Зокрема, перше покоління мушок вилупилося на день пізніше норми, а робота близько 500 генів сильно змінилася під дією незвичайної гравітації і магнітного поля.

"І магнітне поле, і змінена сила тяжіння впливали на роботу генів в клітинах мушок. Все це прямо відбилося на поведінці та успішності розмноження дрозофіл. Магнітне поле зменшило кількість особин, що вилупилися, на 60%, а невагомість і гіпергравітація знизили успішність продовження роду до 5%" , - продовжив Ерранц.

Таким чином, тривале перебування в умовах невагомості може мати серйозні наслідки, як для здоров’я самих живих істот, так і для благополуччя їх потомства, стверджують біологи.

Вчені вважають, що їхнє дослідження допоможе уточнити ті ризики, яким піддадуться астронавти, які подорожують до Марса або інших далеких планет.

Додамо, що в 2010 році італійський журналіст Луїджі Грассі провів розслідування про можливість займатися сексом на космічній орбіті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.