Три тижні українські діти не можуть отримати різдвяні подарунки

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.02.2012 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16508

Три тижні на українській митниці перевіряють різдвяні подарунки від американських благодійників дітям з соціально незахищених верств населення.

Ще на початку січня до України прибули сім контейнерів з дитячими різдвяними, новорічними подарунками. У кожному з них - 6200 пакунків. Їх збирали американські школи, коледжі, церкви та благодійники за сприяння конгресменів США. У пакунках - ялинкові, м’які і пластмасові іграшки, олівці, розмальовки, ляльки, шапочки, шарфики, рукавички, зошити. Цей гуманітарний вантаж мала отримати в Україні благодійна організація "Центр християнського співробітництва".

Менеджер центру Олена Бандура нарікає, що діти на Луганщині, Донеччині, Миколаївщині, Одещині та Черкащині так і не дочекалися святкових подарунків. Вона сказала Deutsche Welle, що спершу вантаж два тижні оглядали в порту Іллічівська, нині понад тиждень він на митному посту у Києві, скільки це ще триватиме – невідомо.

На митниці у представників релігійної організації вимагають "точний опис кожного подарунка". Водночас Олена Бандура заявляє, що це неможливо, адже пакунки індивідуальні, в кожному різний вміст. Загалом вантаж налічує більше сорока тисяч подарунків, зібраних і надісланих зі Сполучених Штатів міжнародною організацією "Сумка Самарянина".

Захмарні рахунки і пошкоджені подарунки

Крім того, благодійно-релігійній організації виставляють рахунки за послуги терміналу, за користування митною стоянкою для автомобілів, за простій машин у порту. Бандура зауважує, що "Центр християнського співробітництва" існує за рахунок добровільних пожертвувань і комерційною діяльністю не займається.

Представниця "Центру християнського співробітництва" каже, що оформили все вірно, митних зборів справді не збирають, а рахунки – від комерційних структур, що співпрацюють з митницею. Олена Бандура понад усе нарікає, що після перегляду, розірвання пакунків, не уявляє як це можна дарувати дітям. "Взагалі це безглузда ідея – розпотрошити 43 тисячі дитячих подарунків",- обурюється представниця благодійної організації.

За вказівкою СБУ?

Виконавчий директор "Інституту релігійної свободи" Максим Васін каже: випадки з проблемами провезення через митницю гуманітарної допомоги траплялись з різними церквами, зокрема з євангельськими християнами-баптистами, німецькими лютеранами та низкою інших релігійних організацій.

Втім, експерт зауважує: якщо дотримано всі процедури щодо оформлення багажу як гуманітарної допомоги та схвалено висновок комісією при Кабміні, то такий вантаж має ввозитись в Україну безоплатно.

Митники: огляд пакунків завершено

У прес-службі Київської регіональної митниці уточнили на запит Deutsche Welle, що станом на середу, 1 лютого, огляд завершено, всі контейнери справді відкрили. Втім, пакунки оглядали вибірково, розпаковано незначну кількість. За словами співробітників прес-служби, огляд проводили спільно з Службою Безпеки України, згідно листів відомства на адресу митників.

Речники столичної митниці зауважують, що часом є намагання використати статус "гуманітарної допомоги" для вантажу з іншою метою. Тим часом керівниця
прес-центру СБУ Марина Остапенко заперечує стосунок служби до огляду вантажу: "Ми давно не займаємось контрабандою, в нас немає таких
повноважень".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.