У Конгресі США відбулися слухання про ситуацію в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.02.2012 10:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16519

У Вашингтоні під егідою Комітету з питань закордонних справ Сенату США відбулися слухання про ситуацію в Україні.

Дочка Юлії Тимошенко Євгенія вчора виступила в американському Конгресі на слуханнях про Україну. Вона закликала США не забувати про новітніх політичних в’язнів в Україні та тиснути на адміністрацію Віктора Януковича задля повернення України на шлях демократії та реформ.

Слухання про Україну відбулося під егідою Комітету з питань закордонних справ Сенату США. Сенатор Джін Шагін, яка вела слуханням, зазначила, що політично мотивовані судові процеси та переслідування опозиції вже коштувало Україні дорого, адже підписання договору з ЄС про зону вільної торгівлі затримано саме через ув’язнення колишнього прем‘єра України Юлії Тимошенко.

«Україні буде неможливо поглиблювати відносини з Заходом допоки пані Тимошенко залишається за гратами. Вона повинна бути звільнена», – заявила сенатор Шагін.

Вчора директор Національної Розвідки США Джеймс Клаппер виступаючи у Конгресі з доповіддю про загрози американській безпеці констатував, що під керівництвом Віктора Януковича українська демократія опинилася в облозі, Київ все більше і більше наближається до авторитаризму. Ув’язнення Юлії Тимошенко є лише одним прикладом цієї тенденцієї. Такий розвиток подій створює виклики американським інтересам, заявив Джеймс Клаппер.

Тиск допоможе?

Головним доповідачем на слуханнях була донька ув’язненого прем’єра Євгенія Тимошенко. Вона нагадала американським урядовцям не лише про свою маму, а і про кримінальні справи проти інших членів сім’ї Тимошенко та опозиції, у тому числі і проти голови Харківського відділення «Батьківщини» Арсена Авакова.

Євгенія Тимошенко закликала американців тиснути на український уряд, щоб всі новітні політичні в’язні були звільнені. «Ми вас просимо не припиняйте тиснути на Україну. Ми бачимо з іншими справами політв’язнів, що це допомагає. Ми переконані, режим та люди , що переслідують опозицію в Україні повинні знати, що вони під наглядом і повинні змінити свій курс. Ми могли б просити застосування обмежувальних заходів зокрема проти тих, хто чинить ці політичні репресії і цинічно їх продовжує не зважаючи на протести демократичного світу» – сказала Євгенія Тимошенко.

Серед аудиторії, що спостерігала за свідченням, не лише Євгенії Тимошенко а і колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, віце президента Атлантичної ради Деймона Вільсона та енергетичного експерта Едварда Чау були такі неочікувані люди, як народний депутат Сергій Ківалов, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко та радник Президента Ганна Герман.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.