Дива не сталося: “Газпром” традиційно звинуватив Україну у крадіжках

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 2.02.2012 19:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16532

На сьогоднішній день рівень відбору газу Україною відповідає річному обсягу поставок у 60 млрд. куб. м.

Про це заявив заступник голови правління ВАТ «Газпром», генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Алєксандр Медвєдєв, повідомили УНІАН у прес-службі холдингу.

Медвєдєв також висловив подив із приводу повідомлень про нібито значні скороченнях поставок російського природного газу до Європи.

«В умовах суворої зими в Росії та Європі наша компанія максимально збільшила поставки газу не лише до європейських країн, але й до країн СНД – зокрема, до Білорусії й до України, й одночасно збільшила підйом «блакитного палива» з підземних сховищ. Приміром, у європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшено майже в 4 рази», - заявив він.

За словами Медвєдєва, в переведенні на річні обсяги рівень поставок сьогодні рівнозначний 180 млрд. куб. м, тоді як у 2011 році до Європи було експортовано 150 млрд. куб. м газу.

«Крім того, сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу в 60 млрд. кубометрів, що значно більше контрактних обсягів», – зазначається в повідомленні.

Медвєдєв також зазначив, що вельми показово, що в ці морозні дні кудись зникли голоси апологетів спотового ринку й провісників глобального потепління.

У відповідь, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» заявила, що гарантує виконання графіків поставок природного газу до країн Європи й споживачам усередині країни.

Про це повідомило управління зв`язків із громадськістю НАК «Нафтогаз України».

Компанія також зазначає, що обсяги транзиту природного газу через територію України і відбір імпортованого природного газу перебувають на рівні, визначеному контрактом із ВАТ «Газпром».

«Збільшення споживання природного газу в Україні, пов`язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ», – сказано в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, 1 лютого міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна за результатами січня вийшла на річний графік споживання російського газу обсягом 27 млрд. куб. м. Він додав, що Київ почав споживати більше палива у зв`язку з аномальними холодами, але це компенсується за рахунок газу з підземних сховищ. Бойко зазначив, що Київ, незважаючи на зниження споживання російського палива, в повному обсязі виконує поставки газу до Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.