Янукович у Мюнхені відчує себе… Кучмою

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.02.2012 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16534

3 лютого починається дводенний візит Віктора Януковича до Німеччини, де він візьме участь у роботі Мюнхенській конференції з політики безпеки.

Очікується, що Президент України долучиться до дискусії з енергетичних питань. Однак оглядачі припускають, що мета цього візиту – насамперед, подолання ізоляції, в якій глава української держави опинився через звинувачення в політичних репресіях з боку європейського співтовариства.

Мюнхенська конференція з питань безпеки є престижним неформальним міжнародним заходом, де обмінюються думками глави держав та урядів, відомі політики, дипломати, військові та експерти з питань безпеки.

За словами глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, під час візиту Віктор Янукович планує виступити під час тематичної дискусії «Енергетика, ресурси і довкілля: нові парадигми безпеки?», що відбудеться в рамках конференції. В президентській адміністрації також кажуть, що програма візиту також передбачає низку двосторонніх зустрічей, проте яких саме – не уточнюють.

Засіб ретушування м’якої ізоляції

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл сумнівається в продуктивності мюнхенського вояжу Президента.

«Віктору Януковичу для внутрішнього вжитку потрібно показати, що його приймають, що його не відкидають. Хоча це виходить все гірше й гірше. Він досі не може зрозуміти, що не вирішивши внутрішні проблеми, пропонувати себе назовні не можна», – зазначає він.

Що ж до теми дискусії, до якої планує долучитися Президент, то Тарас Чорновіл упевнений, що «ми не веземо нічого, що могло би зацікавити європейських партнерів».

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зазначає, що подібні заходи для Віктора Януковича стали чи не єдиною можливістю показати себе на міжнародній арені.

«Зараз ми бачимо ситуацію подібну до тієї, в якій опинився Леонід Кучма в останні роки свого президентства. Звісно, дуже важливо відвідувати подібні заходи, як Мюнхенська конференція. Утім, прикро, що влада саме загнала себе у такий глухий кут, коли участь у подібних форумах виступає не як цінність сама по собі, а переважно як засіб ретушування тієї м’якої ізоляції, в якій Президент Янукович нині опинився», – каже експерт.

На думку Олександра Сушка, після парламентських виборів ізоляція Віктора Януковича може посилитися або послабнути. Все залежатиме від того, наскільки демократично і чесно пройде виборча кампанія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.