Астрономи знайшли “суперземлю”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 3.02.2012 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16537

Астрономи заявили про відкриття нової екзопланети, на якій кліматичні умови дуже схожі до хемних.

За словами вчених, нова планета GJ 667Cc розташовується в так званій жилій зоні, де температура від зірки оптимальна для того, щоб клімат на планеті був схожий на земний, а вода могла існувати в рідкому вигляді.

Також планета має тверду землеподібну поверхню, що передбачає можливість наявності води на поверхні планети.

Стівен Вогт, астроном з Університету Каліфорнії сказав, що GJ 667Cc - це "правильна планета, яка обертається навколо правильної зірки".

За словами Вогта, екзопланети і раніше знаходили в жилих зонах, проте досі, за іронією долі, вони розташовувалися або на одному краю цього регіону, або на іншому.

Зараз же планета знаходиться прямо в центрі зони, що й робить місцеві умови теоретично ідеальними для проживання.

За своєю масою GJ 667Cc приблизно в 4,5 рази важча за Землю, тому її можна умовно охарактеризувати як "суперземлю".

GJ 667Cc робить повний оборот навколо своєї зірки приблизно за 28 земних днів, а сама зірка віддалена від Сонячної системи на 22 світлових роки в сузір’ї Скорпіона. За галактичним мірками дана планета буквально наша сусідка.

Цікаво також і те, що зірка GJ 667C, навколо якої обертається планета, входить в потрійну зоряну систему.

GJ 667Cc являє собою карликову зірку M-класу, приблизно втричі меншу за Сонце. Оскільки ця зірка не надто яскрава і потужна, побачити її можна тільки в телескоп.

Також учені зазначають, що зоряна система GJ 667C хоч і є досить старою, тут значно менше важких елементів, таких як кремній або залізо, ніж в Сонячній системі.

Водночас, вчені упевнені, що GJ 667Cc - це лише одна з планет в населеній зоні даної зоряної системи і в перспективі тут будуть відкриті й інші планети.

Зазначимо, у 2010 році в системі GJ 667C вже була відкрита перша екзопланета GJ 667Cb, проте вона розташована набагато ближче до зірки і робить повний оборот навколо зірки за 7,2 земних діб, що робить цю планету дуже гарячою для наявності там води і життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.