Релігія - це лотерея: щастить тільки тим, хто продає квитки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.02.2012 03:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16545

Шлях до Бога в українських християн став дорожчим. Церква підняла ціни на свої послуги: проведення християнських обрядів відтепер обходиться віруючим значно дорожче.

«Потому Ісус увійшов у храм Божий, і вигнав усіх продавців і покупців у храмі, і поперевертав грошомінам столи, та ослони продавцям голубів. І сказав їм: Написано: Дім Мій буде домом молитви, а ви робите з нього печеру розбійників. І приступили у храмі до Нього сліпі та криві, і Він їх уздоровив».
(Від Матвія 21:12-14)


Православним за таїнства тепер доведеться викласти значні суми. Причому, підвищення цін відбулося одночасно в храмах і київського, і московського патріархатів. Подорожчало практично все, навіть церковні свічки. повідомляють «Подробиці».

Найвищі розцінки - у столиці. Щоб ченці і священики в Лаврі помолилися за її рідних - пенсіонерці довелося збирати гроші. Дві записки за упокій батьків і кілька за здоров’я близьких, обійшлися Наталії Петрівні в 180 гривень. Скільки імен у записці напишеш - стільки гривень потрібно заплатити. Багато послуг в Києво-Печерській Лаврі значно подорожчали.

Хрещення дитини - 700 гривень, а вінчання - тисяча. У храмах на стінах висять прейскурант.

Архімандрит Варсонофій, скарбник Києво-Печерської Лаври, - «Ми дивимося приблизно, скільки людина може пожертвувати, дивимося від середнього рівня зарплати можливо. Немає - значить дуже багато в нас і вінчають і хрестять безкоштовно. Якщо люди просять».

Розцінки на церковні таїнства зросли практично у всіх українських храмах. При цьому прейскуранти скрізь відрізняються. І чим далі від Києва - тим дешевше шлях до Бога.

Михайлівський Золотоверхий монастир. Тут ціни вже не так кусаються. Хрещення - 250 гривень, вінчання - на сотню дорожче. А відспівують - безкоштовно.

Архімандрит Агапіт, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого Монастиря, - «Скажімо, якщо є встановлена ціна в храмі на хрещення, на вінчання, і це зовсім не означає, що якщо людина немає пожертвувати таку суму за це таінство, то ми його не звершуємо».

Але в нинішній час, каже батюшка - вінчань і хрещень не так вже й багато. Сучасна молодь все рідше йде до церкви. Прайси складають в кожному храмі індивідуально. В залежності від потреб святині. Треба ж платити за газ, опалення та електрику.

Ось розцінки кількох храмів Києва: Найдорожчі хрестини - в Іллінській церкві і в Києво-Печерській Лаврі - 700 гривень. У Володимирському Соборі - 150. Але за відеозйомку доведеться сотню доплатити. А ось найдорожче вінчають в Лаврі - 1500 гривень, це якщо з хором.

Набагато дешевше послуги церкви обійдуться в селі. В глибинці, де всі один одного знають, батюшка навряд чи скаже - скільки потрібно платити за віру.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.