Янукович претендує на “лаври” Лукашенка?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 7.02.2012 11:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16571

Глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що зустрічі керівників ЄС та країн-членів ЄС з Президентом Віктором Януковичем не мають сенсу, оскільки не приносять результатів.

Про це він заявив в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

Зокрема, на запитання, чому ніхто з керівників ЄС не зустрічався з Януковичем в Давосі, Тейшейра відповів:

«Я б міг пояснити це тим, що за останні роки була достатня кількість зустрічей Януковича з керівниками ЄС та країн-членів ЄС на вищому рівні. Але саме в 2011 році ми побачили, що всі заклики і прохання до президента Януковича - не продовжувати рух у сьогоднішньому напрямку, не використовувати правосуддя в політичних цілях для усунення політичних конкурентів, не були почуті. Тому, коли ти приходиш до висновку, що діалог не приносить плодів і ознак поліпшення ситуації в Україні не спостерігаються, який в ньому залишається сенс?».

Тейшейра назвав процеси над Луценком і Тимошенко ганебними.

«Не мені вирішувати, яких знаків чекають лідери ЄС та країн-членів ЄС. Але як мені видається, вони чекають чітких сигналів про розворот в протилежному напрямку ганебних процесів, які Україна демонструвала світові. Щодо Тимошенко, Луценка та інших. Це повинні бути видимі ознаки змін в Україні», – додав він.

Водночас він не взявся прогнозувати, чи надалі припиняться контакти лідерів ЄС з Януковичем до звільнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Цього я сказати не можу. Не мені вирішувати, коли лідери ЄС вважатимуть необхідними зустрічі. Я знаю, що є велике розчарування після інтенсивного діалогу і спроб повернути назад процеси, що почалися в країні. Якщо говорити про Давос, то якщо мені не зраджує пам’ять, глава МЗС Швеції Карл Білдт заявив про те, що ключ до підписання угоди знаходиться в камері пані Тимошенко. Швеція - країна-член ЄС і теж великий друг Україні. Одна з ініціаторів програми Східного партнерства, що визначає Україна і весь регіон як пріоритетний напрям зовнішньої політики. Мені здається, що міністр Білдт ясно показав настрій шведської влади. І наше з вами завдання - демонструвати подібні позиції, щоб президент Янукович зрозумів, наскільки серйозно імідж України в Європі і світі (адже США і Канада також висловлюють подібні погляди) постраждав через названі події. І до яких серйозних наслідків це призведе», – заявив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.