Влада хоче закривати ЗМІ за «аморалку»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.02.2012 10:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16582

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації розглядатиме підготовлений до другого читання проект закону «Про захист суспільної моралі».

Документ був ухвалений у першому читанні восени 2011 року та розкритикований багатьма правозахисниками і політиками, як такий, що становить набагато більшу загрозу свободі вираження поглядів, ніж нині чинний закон. Відтак низка громадських організацій проведуть акцію протесту біля парламенту з метою не допустити схвалення комітетом цього проекту закону.

До Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів та голови парламенту зверталися медійні активісти з вимогою направити проект закону «Про захист суспільної моралі» на експертизу до Венеціанської комісії. Проте цього не було зроблено, розповіли Радіо Свобода у Незалежній медіа-профспілці. Утім, це не дивує директора Інституту медіа-права Тараса Шевченка. За його словами, однією з найбільш недемократичних норм цього законопроекту є створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві».

«Такому закону не місце у демократичній Україні. Закон передбачає низку можливостей закриття засобів масової інформації. Він містить багато оціночних понять, які можуть по різному тлумачитися. За цим законом, засоби масової інформації можна закривати за, так звані, брутальні висловлювання, або за поширення сцен цинізму. Що це таке? Навіть, якщо це судове закриття, все одно – це шкідливо з токи зору захисту свободи слова. Також закон передбачає можливості, навіть, без рішення суду видаляти контент із сайтів», – додав Шевченко.

На думку Тараса Шевченка, схвалення законопроекту може покласти край вільному спілкуванню в Інтернеті. Він зазначив, що влада отримає можливість втручатися у роботу будь-якого національного інтернет-ресурсу та навіть блокувати іноземні сайти.

Парламентська більшість від закону не відмовиться – Ващук

Утім, пропрезидентська парламентська більшість не має намірів відмовлятися від ухвалення закону «Про захист суспільної моралі», заявила Радіо Свобода одна зі співавторів документу, депутат з фракції Народної партії, Катерина Ващук. На її думку, врятувати Україну від морального занепаду можуть лише законодавці.

«Про суспільну мораль треба у державі говорити. Всіх хвилює, що робиться на телеекранах, чим заповнено дуже багато видань. Це далеко не ті речі, які позитивно впливають на формування особистості», – наголосила Ващук.

Але позиція Катерини Ващук не змінює планів Незалежної медіа профспілки, руху «Проти встановлення цензури у ЗМІ» та Центру інформації про права людини щодо проведення акції протесту біля Верховної Ради під час засідання комітету з питань свободи слова. Медійні активісти категорично проти схвалення проекту закону «Про суспільну мораль».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.