Російські науковці 30 років бурили Антарктиду, щоб знайти там альтер-его планети

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.02.2012 19:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16626

Росіяни пробили прохід до найбільшого в Антарктиді підлідного озера Схід, яке не контактувало з біосферою більш як 15 мільйонів років.

Як зазначає газета «Экономические известия», досягнення озера Схід - одне з основних відкриттів, якого довго очікували в міжнародних наукових колах. Дослідники розраховують виявити тут мікроорганізми, які існували на Землі до Льодовикового періоду і вибрали інший шлях еволюції.

Також вивчення озера дасть знання, які можуть допомогти знайти життя на обледенілих супутниках Юпітера і Сатурну або під полярними крижаними шапками Марса, де можуть бути схожі умови.

За словами учених, відкриття озера Схід за своєю важливістю, технологічною складністю та унікальністю порівнянне з першою висадкою космічного апарату на Марс.

Щоб пробурити крижану товщу, яка вкриває озеро Схід, було потрібно майже 30 років. Буріння 3768-метрової свердловини розпочалося в 70-х. Але в 1996 р., коли до реліктових вод залишалося лише 130 м льоду, роботи були законсервовані через побоювання забруднити унікальну екосферу озера. Буріння продовжилося у 2006 р., після того, як росіяни довели «екологічність» використовуваних технологій і дістали дозвіл у світової спільноти.

Буріння 3,7-кілометрової свердловини у льоду було екстремально складним через суворі умови. Роботи виконувалися в одному з найхолодніших місць планети - на російській станції «Восток», де в 1983 р. було зафіксовано рекордно низьку температуру (мінус 89,2 градуса Цельсія), повідомляє «Експрес».



Науковий світ і життя поза Землею

Російські вчені-біологи очікують знайти унікальні форми життя, що не зустрічалися ще в жодному місці на Землі, а скептики махають руками в сторону невідомих вірусів і монстрів ...як в апокаліптичному фільмі Джона Карпентера «Щось».

Однак не варто сильно розбурхувати фантазію «Усі зразки, отримані зі Сходу, будуть ретельно знезаражені за допомогою випромінювання. Приводів для занепокоєння немає» , коментує пресі очільник Російської антарктичної експедиції Валерій Лукін. За словами вченого, не тільки Схід, а й вся Антарктида зберігає в собі безліч таємниць, які можуть розповісти про формування та зміни клімату на Землі і як формувалися материки (згідно гіпотези, мільйони років тому на Землі був суперконтинент Гондвана, а Австралія та Антарктида були єдиним цілим).

Щоправда, все може обернутися з точністю до навпаки: якщо реліктове озеро утворилося до заледеніння Антарктиди, то все можливо, а якщо це звичайна тала вода, що накопичелась під товщею льоду через природні природничі процеси (є гіпотеза, що взаємне тертя льодовика з рельєфом материка призвело до утворення підземних озер), то найцікавіше буде геологам.

І все ж, уфологи натякають на підвищене геомагнітне випромінювання в районі Сходу, - на їхню думку на дні озера лежить інопланетний корабель, щ о зазнав катастрофи. А може все-таки сліди Гітлера?

І про пристрасті по Гітлеру

В істориків, що шукають відповіді на численні таємниці гітлерівської Німеччини часів Другої світової війни, існує така думка. У 1943 році головнокомандувач ВМС Німеччини гросс-адмірал Карл Деніц написав Адольфу Гітлеру: «Німецький підводний флот пишається тим, що створив неприступну фортецю для фюрера на іншому кінці світу».

Озеро Схід, що знаходиться під товщею льоду, - це лише прикриття німецької підводної бази? Є навіть припущення, що після смерті останки Гітлера і його дружини Єви Браун разом з реліквіями Третього рейху були доставлені на базу. Але це малоймовірно, зазначає сайт LibyMax

Довідка. Озеро Схід - одне з найбільших прісних водоймищ землі і найбільше з близько 400 відомих підземних озер Антарктики. Його довжина, як з’ясувалося шляхом радіо- і сейсмозондування, досягає 250 км, ширина - 50 км, а глибина перевищує 1,2 км.

Вода в озері прісна, але вміст кисню в ній приблизно в 50 разів вищий, аніж у звичайній прісній воді. Поверхня озера Схід розташована на 252 м нижче за рівень моря. Через вагу 4-кілометрової льодової «кришки» тиск в його водах сягає 360 атмосфер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.