Житло дорожчає через іпотеку

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 13.12.2006 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1664

Одним з основних факторів, що впливає на вартість житла в Україні, є ставки іпотечного кредитування. вважає віце-президент Асоцiацiї фахiвцiв з нерухомості України Олександр Собко.

За словами Олександра Собка, на зростання вартість житла впливає зростання ціни на землю, сировини та будматеріалів.

«Однак політика банків в цій складовій вiдiграє ключову роль», - вважає Собко.

«На початку 2005 року банки створили умови, коли для погашення кредиту та відсотків людині було достатньо виділяти $300 щомісяця - досить реальна сума для багатьох, зменшився бар’єр доступності i велика кiлькiсть людей змогла дозволити собі купити житло в кредит», - зазначає експерт.

Однак потім, за словами Олександра Собка, банки підняли відсоткові ставки, знову ввели перший внесок i на сьогодні для погашення іпотечного кредиту необхідно вже виділяти значно більшу суму.

«Різко скоротилася кiлькiсть людей, котрі можуть дозволити собі платити i вiдповiдно, це вплинуло i на стан ринку в цілому», - відзначає Олександр Собко.

З 2007 року, як вважає Олександр Собко, очікувати на зменшення ціни на квартири не варто, більше того, за його словами, на ціну житла вплине i той факт, що з нового року вступає в силу податок на операції з нерухомістю для фізичних осіб i, вiдповiдно, цей додатковий «вантаж» буде перекладено на покупців квартир.

Олександр Собко прогнозує, що перші два мiсяцi нового року після введення податку на ринок переживатиме період стагнації (типовий для цієї пори року) після чого ціна на житло почне зростати, повідомляє Domik.net.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.