ПроФФесіонали готові здати українську ГТС?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.02.2012 10:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16640

Газові переговори між Києвом та Москвою можуть завершитися вже найближчим часом.

Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов. На думку ж експертів, найімовірніше, газових домовленостей не варто чекати до завершення президентських виборів у Росії.

Наразі ж найбільш проблемним питанням, яке сторони не можуть узгодити, залишається створення газотранспортного консорціуму.

За словами посла Росії в Україні Михайла Зурабова, українсько-російські газові переговори будуть відновлені, і не виключено, що завершитися вони можуть вже найближчими тижнями.

«Після телефонної розмови, яка відбулася два дні тому між Президентом України та російським керівництвом, було ухвалено рішення відновити ці переговори. І найближчим часом вони знову розпочнуться в Москві. Перспектива вийти на взаємоприйнятні для двох країн висока. Це може статися у найближчі місяці, якщо не тижні», – заявив Зурабов.

Крім того, характеризуючи стан російсько-українських відносин в останні роки, посол зазначив, що на даний момент все ще залишаються проблеми в енергетичній співпраці.

Під час українсько-російських газових переговорів, які тривають більше року, мав би бути узгоджений пакет домовленостей. Зокрема, щодо зниження ціни газу для України, узгоджене питання гарантування обсягів російського газу українською територією та створення газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС.

На думку українського експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, результатів цих переговорів не варто очікувати до завершення президентських виборів у Росі.

«Наскільки швидко вони (переговори) завершаться, це більше залежить від Кремля, – наголошує Землянський. – Найвірогідніше, це станеться після завершення президентських виборів в Росії. Тоді будуть ухвалені остаточні рішення. Зараз і може бути віднайдений вихід. Але оприлюднювати його будуть саме після президентських виборів».

Російські вибори не допоможуть Україні

Між тим, на переконання російського експерта Станіслава Белковського, українсько-російські переговори наразі ніяким чином не залежать від виборів президента Росії.

«Газові відносини не мають відношення до внутрішньополітичного російського процесу, – говорить російський експерт. – Вони мають відношення лише до бажання «Газпрому» заробляти найбільше на газовій торгівлі з Україною і небажанні України платити більше. Як Україна залежить від Росії, як постачальника газу, так і Росія залежить від України, як транзитної країни. Відтак, компроміс є невідворотним. Питання лише у тому, яким буде цей компроміс, і який формат переговорів буде обрано».

Найбільш проблемним питанням в українсько-російських переговорах залишається формат консорціуму. Російська сторона хоче, щоб він був двостороннім, а українська – наполягає на тристоронньому, за участю ЄС.
Між тим, як заявляв український прем’єр Микола Азаров, Київ шукає альтернативні джерела поставки енергоносіїв, і практично домовився з іншими постачальниками. За його словами, якщо ціни на російський газ і нафту збережуться, Україна буде змушена скорочувати закупівлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.