Тисячі німців вийшли на вулиці за свободу в інтернеті

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.02.2012 10:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16641

У Німеччині тисячі людей вийшли на вулиці, вимагаючи більшої свободи в інтернеті та протестуючи проти спірної міжнародної угоди про боротьбу з інтернет-піратством АСТА.

Понад дві тисячі людей, за даними організаторів, вийшли у суботу, 11 лютого, на вулиці Берліна з вимогою більшої свободи в інтернеті. У Мюнхені, за підрахунками поліції, за свободу в інтернеті демонстрували 16 тисяч людей. У Дортмунді самі учасники говорять про щонайменше 2500 протестувальників. Демонстрації у понад 50 німецьких містах відбулися у рамках всесвітньої акції протесту проти багатосторонньої міжнародної угоди Anti-Counterfeiting Trade Agreement (АСТА), що спрямована на боротьбу з порушеннями прав інтелектуальної власності, зокрема інтернет-піратства.

На думку критиків, АСТА загрожує захисту даних та свободі в інтернеті. Крім того, підписантам згаданої угоди між Євросоюзом, США та ще дев’ятьма країнами закидають непрозорість переговорного процесу. Щоправда, Німеччина поки що не підписала спірну угоду. Міністр юстиції Німеччини Сабіне Лойтгойссер-Шнарренберґер висловила сумніви з цього приводу, повідомили у п’ятницю, 10 лютого, в міністерстві закордонних справ Німеччини, зазначивши водночас, що про остаточне рішення поки не йдеться.

Німеччина оглядається на Європарламент

Противники підписання АСТА у Німеччині, серед яких Зелені, Ліві та Партія піратів, святкують це як перший успіх. "Ми вітаємо те, що федеральний уряд завернув назад і поки не підписуватиме АСТА", - сказано у письмовій заяві Зелених. Федеральне об’єднання німецької промисловості натомість розкритикувало рішення міністра. Лойтгойссер-Шнарренберґер вимагає перевірки усіх фактів, що стосуються угоди, та пропонує дочекатися рішення Європарламенту, який має ратифікувати угоду.

Ініційовану США та Японією угоду 26 січня вже підписали 22 з 27 країн-членів Євросоюзу. АСТА передбачає, зокрема, що оператори інтернет-зв’язку зберігатимуть та видаватимуть на вимогу ІР-адреси клієнтів, аби уможливити ідентифікацію осіб у разі порушення прав інтелектуальної власності в інтернеті.

Хвилю протестів підписання угоди викликало і в інших країнах ЄС. У Польщі, Чехії та Латвії ратифікацію угоди після масових протестів відклали.

"Ми в жодному разі не можемо допустити, щоб громадянським свободам та вільному доступу до інформації загрожували у будь-якій формі", - заявив чеський прем’єр-міністр Петр Нечас.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.