На Марсі колись були океани

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 13.02.2012 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16653

Фахівці з інституту планетології і астрофізики Гренобля і університету Каліфорнії в Ірвіні проаналізували дані, отримані європейським космічним апаратом Mars Express за два роки дослідження Марса.

Дослідники вивчили верхній шар поверхні планети. Було встановлено, що ґрунт рівнин, розташованих в північних широтах, являє собою низкощільний матеріал.

"Ми визначили, що це осадові відкладення, які, можливо, містять у великій кількості лід. Це доводить, що раніше на цій території знаходився океан", - заявив провідний дослідник Жеремі Мужино.

Апарат Mars Express оснащений радаром MARSIS, який здатний вивчати ґрунт на глибині до 60-80 м. "По всій цій глибині ми спостерігали осадові породи і лід", - сказав астрофізик Вледек Кофман.

Верхній шар ґрунту планети, який радар виявив завдяки слабкій відбивній здатності, складається з донних відкладень стародавнього океану, зробили висновок астрономи. Такі породи зазвичай мають низьку щільність і складаються з дрібних гранул, які утворилися під впливом води (рідина підточує ґрунт, вимиваючи окремі шматки).

Вважається, що в історії Червоної планети було як мінімум два океани. Перший - 4 млрд років тому, коли переважав теплий клімат. Другий - 3 млрд років тому, коли в результаті посиленої геотермальної активності підповерхневий лід розтанув, і вода по підземних каналах наповнила низинні ділянки планети, утворивши єдиний океанічний простір.

Нові відомості дозволяють не тільки підтвердити сам факт наявності океану в минулому, а й визначити приблизне розташування і час, протягом якого він покривав поверхню Марса.

За підрахунками Мужино, океан проіснував не більше одного мільйона років. Потім вода або замерзла, або пішла глибоко під поверхню, або випарувалася в атмосферу. Вчений вважає, що цього часу було б недостатньо для утворення живих організмів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.