Експерти вважають, що газові переговори з Росією закінчаться не скоро

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 14.02.2012 17:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16671

Україна та Росія у найближчі місяці не досягнуть домовленості про підписання нових газових контрактів.

Таку думку висловив заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков в ефірі "Ера FM".

"На сьогоднішній день наш прогноз такий, що в найближчі місяці домовленості не буде. З однієї простої причини: позиції сторін дуже далекі одна від одної. Позиція Росії спрощено звучить як "ми хочемо все: газотранспортний консорціум без участі європейських компаній, оперативний контроль на газотранспортною системою". Природно, така позиція політично мотивована, в тому числі великий тиск чинять майбутні президентські вибори в Російській Федерації", - сказав він.

За його словами, російській владі "потрібні чіткі очевидні перемоги, як було з Білоруссю".

"За білоруським сценарієм зараз намагається йти російська влада. Однак, з нашого погляду, це закінчиться невдачею, тому що Україна - не тільки не Росія, але й не Білорусь, у нас достатній запас міцності та значні інтереси фінансово-промислових груп, які залежать від газу", - зазначив фахівець.

У свою чергу, експерт з енергетичних питань Олег Гавриш вважає, що теоретично шанси знизити ціну на газ для Україні є.

"Питання тільки в тому, чи погодиться Росія з тим, щоб вона стала одним з трьох учасників консорціуму. Питання і в тому, наскільки вдало будуть вести переговори наша команда на чолі з (міністром енергетики та вугільної промисловості) Юрієм Бойком. Наскільки їм вдасться домогтися від росіян розуміння того, що третій учасник (консорціуму) - це для їх же блага. Такий консорціум набагато простіше каталізувати, до нього простіше залучити фінансові кошти в майбутньому", - підкреслив експерт.

Крім того, у "Газпрому" існують певні проблеми в Європі, впевнений Гавриш.

"Вони пов’язані як з тим, що він не зміг забезпечити поставки (газу в європейські країни), так і з тим, що Європа все більше дивиться на (газопровід) "Набукко" і газопроводи, які йдуть в обхід Росії, і все менше шансів повноцінно реалізувати той же "Південний потік", - резюмував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.