Клюєв-Богатирьова - рокіровка перед виборами

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 15.02.2012 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16679

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв замінив Раїсу Богатирьову на чолі Ради нацбезпеки та оборони України. Свого часу цей орган при Президенті був дуже впливовим. Клюєв ще очолює виборчий штаб Партії регіонів.

Президент повернув Раїсу Богатирьову у велику політику, а Андрія Клюєва відправив на "запасний аеродром". Це одна з версій пояснення кадрових перестановок, проведених Віктором Януковичем у цей вівторок, яку українські експерти висловили в інтерв’ю Deutche Welle.

14 лютого секретаря РНБО Президент призначив Раїсу Богатирьову віце-прем’єром - міністром охорони здоров’я. Водночас Андрію Клюєву, який до цього був першим віце-прем’єром, доручено посаду секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

Виборчий штаб в РНБО

Хоча знавці політичної ситуації в Україні вказують на статус РНБО як консультативного органу при президенті та на відносну невпливовість відомства, очолюваного Богатирьовою, та не виключають, що воно може стати більш значимим. На думку політконсультанта Тараса Березовця, РНБО – "це не заслання для Клюєва": "Він спробує відновити впливовість цього органу".

В українських ЗМІ повідомляється, що Клюєв очолює виборчий штаб Партії регіонів. Оглядачі побоюються використання важелів Ради нацбезпеки для впливу на хід виборів.

Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко зауважує: "Очевидно, апарат РНБО замість проблем національної безпеки тепер вирішуватиме проблеми безпеки партії влади на виборах". Він прогнозує, що виборчий штаб Партії регіонів "буде розгорнуто прямо на вул. Командарма Камєнєва, де працює апарат РНБО". Гриценко - не єдиний, кого насторожують нові завдання Клюєва.

Реформи не просуваються

А от директор Українського інститутут публічної політики Віктор Чумак впевнений, що Клюєва президент усунув з уряду через те, що він не "вибив" для уряду грошей у МВФ та європейських структурах. Чумак вважає, що Раїсу Богатирьову призначили на посаду прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я, аби закріпити позиції уряду "перевіреними бійцями", адже колишній міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко "завалив" медичну реформу і тендерні закупівлі медпрепарати. "Медицина – чутлива галузь. Йому не вистачило менеджерських здібностей знизити соціальну напругу там",- сказав Deutche Welle директор Українського інститутут публічної політики.

Віктор Чумак наголошує, що нинішні перестановки у виконавчій владі обумовленні відсутністю справжніх реформ, про які так часто згадує президент. За словами Тараса Березовеця, після відставки Андрія Клюєва посилиться тиск на Миколу Азарова і через відсутність реальних реформ його замінять на посаді прем’єр-міністра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.