Електорат Партії регіонів не визначився з новими симпатіями

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.02.2012 16:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16686

Незважаючи на втрату Партією регіонів підтримки населення, після виборів більшість у Верховній Раді буде пропрезидентська.

Таку думку в інтерв’ю журналу "Forbes" висловила директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"Накопичуються грошові ресурси, щоб підкинути що-небудь перед виборами бюджетникам, пенсіонерам. Навіть якщо "сині" програють за партійними списками, вони наберуть більшість у мажоритарних округах", - пояснила вона.

При цьому, зазначила вона, шанси Блоку Юлії Тимошенко на сході України, як і раніше, невеликі, у той час як на заході країни у БЮТ є безліч конкурентів.

"Рейтинг росте і вперше з весни 2010-го перевищив рейтинг Партії регіонів, щоправда, поки лише на один процентний пункт. Але Тимошенко навряд чи підтримають на Сході. А на Заході України її позиції підриваються "Фронтом змін", Тягнибоком, Гриценком", - сказала Бекешкіна.

Водночас на сході у зв’язку з падінням рейтингу ПР (з 60% навесні 2010-го до 36% на сьогодні) збільшується кількість "тих, хто не визначився". На сході, за словами експерта, таких лише 12%.

"Для політичних сил складається дуже хороша ситуація: простіше вплинути на електорат, який не визначився, ніж відбивати його у конкурентів", - додала соціолог.

Разом з тим Бекешкіна прогнозує, що на президентських виборах-2015 "протистояння буде жорсткішим, ніж у 2004 році".

"Після Помаранчевої революції було менше причин для помсти. Приводів для розправ над командою Януковича достатньо. І у Януковича багато стимулів, аби за будь-яку ціну триматися за владу", - підкреслила експерт.

Бекешкіна зазначила, що вибори в парламент будуть показовими для прогнозування результату другого туру президентських виборів.

"Якщо Партія регіонів програє за партійними списками, це означає, що в другому турі Янукович теж може програти. В цьому випадку мажоритарники з пропрезидентської більшості будуть постійно озиратися на опозицію, намагатися не псувати з нею стосунки", - вважає соціолог.

Що стосується політичного майбутнього нинішнього віце-прем’єра Сергія Тігіпка, Бекешкіна зазначила, що зараз він стабільно набирає близько 4% голосів проти 11% навесні 2010-го.

"Якби він пішов у політику, а не в чиновники, сьогодні був би реальною альтернативою Януковичу", - переконана Бекешкіна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.