Унікальна чорна діра катапультувалась із загиблої галактики

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.02.2012 19:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16689

Міжнародна команда астрономів з’ясувала, що єдина відома чорна діра середніх розмірів колись перебувала в центрі карликової галактики, але потім була викинута з неї при зіткненні карлика з більшим зоряним мегаполісом.

Про це повідомляє прес-служба Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики.

У липні 2009 року група астрономів під керівництвом Шона Фарелла (Sean Farell) з Інституту астрономії в Сіднеї (Австралія) вивчала знімки галактики ESO 243-49, зроблені орбітальним рентгенівським телескопом XMM-Newton. Ця галактика віддалена від нас на 290 мільйонів світлових років.

На знімках XMM-Newton вчені виявили цікавий об’єкт — надпотужне джерело рентгенівського випромінювання HLX-1, потужність і спектральні характеристики якого не вкладалися в типові значення для звичайних чорних дір (3-20 сонячних мас) і їхніх кузенів-"важковаговиків".

Фарелл із колегами проаналізували дані й дійшли висновку, що HLX-1 є першою відомою чорною дірою з масою в кілька тисяч сонячних.

Як вважають учені, ця чорна діра колись перебувала в центрі якоїсь карликової галактики. Приблизно 200 мільйонів років назад це скупчення зірок зіткнулося з більшим "мегаполісом", яким могла виступати сусідня ESO 243-49.

Гравітаційна взаємодія HLX-1 з надмасивною чорною дірою в центрі ESO 243-49 "катапультувало" її, а також частину прилеглих зірок і матерії за межі карликової галактики, що гинула.

Через деякий час викинута матерія організувалася в диск акреції, всередині неї з’явилися зірки, які й помітили Фарелл та його колеги.

Раніше вчені виявили, що чорна діра в центрі нашої галактики поглинає астероїди.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.