У Конгресі США стурбовані справою Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.02.2012 00:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16691

Як ставляться в американському Конгресі до переслідувань політичної опозиції в Україні, зокрема, до справи колишнього прем’єра Юлії Тимошенко? І чи може Вашингтон вплинути на Київ?

Із такими запитаннями Радіо Свобода звернулося до Ореста Дейчаківського, радника Гельсінської комісії при Конгресі США. Варто зауважити, що пан Дейчаківський є активним діячем української громади в Америці і практично бездоганно володіє українською.

«У Вашингтоні існує велике зацікавлення не тільки справою Тимошенко, а й справами інших, наприклад, Луценка, Іващенка, тих, що зазнають переслідувань з політичних мотивів за опозиційну діяльність», – каже радник Гельсінської комісії.

«Я б сказав, – продовжує він, – що ті, хто займається цими проблемами у Палаті представників, і не тільки вони, в Сенаті теж, і в Гельсінській комісії, яка складається і з сенаторів, і з членів Палати представників – усі вельми стурбовані. Усі бачать, що ці переслідування суперечать меті просування України до демократії. Багато занепокоєння спричинено враженням, що Україна рухається у бік авторитаризму, тож переслідування є частиною тієї тенденції».

Чи буде результативним політичний і моральний тиск?

Орест Дейчаківський зауважує, що минулого тижня у Конгресі США на засіданні Гельсінської комісії виступав представник Фінляндії. Ця країна нині головує в Організації з питань безпеки й співробітництва у Європі (ОБСЄ). На цих слуханнях серед інших питань також обговорювали справу Юлії Тимошенко.

«До речі, – каже радник, – наступного року головування в ОБСЄ перебирає Україна. Взагалі, американський уряд зробив чимало заяв щодо справи Тимошенко та інших переслідуваних із політичних мотивів. Минулого тижня високопоставлений чиновник Державного департаменту відвідав Київ і там обговорював цю проблему. Наступними місяцями ми плануємо провести засідання Гельсінської комісії, де будемо обговорювати не лише справу Тимошенко, а й перспективу наступних виборів в Україні. Вибори мають відбутися у жовтні, ми хочемо бути певними, що вибори будуть справді демократичними, що вони відповідатимуть демократичним стандартам».

Заява конгресмена Марсі Каптур

Глибоке занепокоєння долею Юлії Тимошенко висловила також конгресмен Марсі Каптур. Вона є співголовою двопартійного Українського кокусу (об’єднання) в Конгресі.

Марсі Каптур зустрілася з дочкою Юлії Тимошенко Євгенією Тимошенко, яка виступила зі свідченнями на слуханнях сенатської комісії зі закордонних справ.

«Останні дії українського уряду є відступом від принципів демократії та прав людини, – каже Каптур. – Упродовж десятиліть я працювала для зміцнення зв’язків між США та Україною, але дії (українського уряду) погіршують взаємини України зі Сполученими Штатами і міжнародною спільнотою».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.