Відкритий лист до Президента Ющенка

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 13.12.2006 20:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1670

Шість облгазів звернулись до Президента за захистом від “РосУкрЕнерго”.

Шість відкритих акціонерних товариств з газопостачання та газифікації “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз”, “Чернівцігаз” та “Чернігівгаз” звернулися з відкритим листом до Президента Віктора Ющенка з проханням втрутитися в ситуацію з переслідуваннями зазначених компаній правоохоронними та контролюючими органами та розглянути дане питання на засіданні Ради національної безпеки та оборони України.

Публікуємо повний текст звернення

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Звертаються до Вас, Відкриті акціонерні товариства по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз» та «Чернігівгаз» з приводу ситуації, що склалася навколо наших товариств і продовжує розвиватися на даний момент, яка полягає в наступному.

Наші товариства є одними з найбільших промислових підприємств кожної області зокрема, які відносяться до суб’єктів природних монополій у галузі постачання природного газу за регульованим тарифом, розподілу природного газу, у зв’язку із чим від належної роботи підприємств залежить рівень благополуччя, безпеки, життєдіяльності споживачів цих областей. Це є надзвичайно важливі промислові об’єкти, оскільки наслідки порушення принципів безпечного і безаварійного газопостачання можуть мати руйнівний характер - виникнення техногенно-екологічної небезпеки, або надзвичайної ситуації в даних регіонах.

Крім того на наших товариствах працює по декілька тисяч працівників, які забезпечують своєю роботою належний контроль за безперебійним та безпечним газопостачанням, а також здійснюють технічне обслуговування газорозподільних мереж, які є беззаперечно важливою часткою газотранспортної системи нашої держави в цілому. Так, ВАТ «Волиньгаз» забезпечує близько 1 849 робочих місць для населення області, ВАТ «Закарпатгаз» - 1 609 робочих місць, ВАТ «Івано-Франківськгаз» - 3 823 робочих місця, ВАТ «Львiвгаз» - 5 500 робочих місць, ВАТ «Чернівцігаз» - 1 057 робочих місць та ВАТ «Чернігівгаз» - 2 450 робочих місць. Всі зазначені підприємства відносяться до категорії великих платників податків та найбільших бюджетонаповнюючих суб’єктів господарювання.

Відкритими акціонерними товариствами по газопостачанню та газифікації Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз» у 2005 – 2006 роках за дорученням Дочірньої компанії «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» була проведена газифікація населених пунктів відповідно Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Так, Відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз» було газифіковано 5 районів області, в них – 13 сіл, на загальну протяжність газових мереж – 52,8 км.; ВАТ «Закарпатгаз» було газифіковано 11 районів області, в них 37 сіл, загальною протяжністю 140 км.; ВАТ «Івано-Франківськгаз» - м. Івано-Франківськ та 13 районів, в них – 48 сіл, загальною протяжністю газових мереж – 226 968 км.; ВАТ «Львівгаз» газифіковано 13 районів, в них – 38 сіл, загальною протяжністю 370 км. та ВАТ «Чернівцігаз» - 5 районів, в них – 7 сіл, загальною протяжністю – 34,7 км.

Наші підприємства за результатами проведених робіт по газифікації, які відіграють досить важливу роль у життєдіяльності кожного населеного пункту зокрема, і є важливим соціальним проривом по відношенню до газифікації минулих років та періодів, зіткнулися не з об’єктивним оцінюванням та відзначенням з боку держави значущості виконаної програми по газифікації населених пунктів (в тому числі у важко доступних та гірських місцевостях), а навпаки, стали свідками неправомірного звинувачення у злочинних діяннях, що ґрунтуються виключно на надуманих та перекручених фактах.

Саме з приводу цього, протягом останнього часу, надзвичайно відчутним став тиск на наші товариства з боку регіональних (на місцевому рівні кожної області) правоохоронних органів. Проаналізувавши діяльність вказаних органів за останній період, можна спостерігати тенденцію до збільшення втручання в діяльність Відкритих акціонерних товариств по газопостачанню та газифікації, яка втілюється в масових неодноразових запитах та постійних перевірках.

Слід зауважити, що законність здійснюваних нашими товариствами операцій фінансово-господарського характеру, пов’язаних з виконанням робіт по будівництву газопроводів випливає як із наявної дозвільної документації, актів виконаних робіт, актів введення об’єктів в експлуатацію та усієї іншої, так і з актів контрольно-ревізійного управління на місцях, які були складені за наслідками проведення перевірки згідно доручення Генеральної прокуратури України та ГоловКРУ, і в яких в жодному випадку не виявлено будь-яких порушень чи зловживань. Про законність наведених обставин та фактів свідчить також акт перевірки ДК «Укртрансгаз», що виступила замовником (довірителем) на здійснення будівельних робіт по прокладенню розподільчих та підвідних газопроводів до населених пунктів відповідних областей.

Однак ні органи Прокуратури, ані органи Управління по боротьбі з організованою злочинністю на місцях, не зробивши належних аналізів та висновків в даній ситуації, приходять до грубих помилкових та надуманих висновків щодо незаконності дій наших товариств.

Так, на даний момент уже порушено кримінальні справи по ВАТ «Волиньгаз», ВАТ «Закарпатгаз», ВАТ «Львівгаз» та ВАТ «Чернівцігаз». Наслідком даного неправомірного та безпідставного порушення кримінальних справ відносно посадових осіб цих товариств, стало знову ж таки грубе порушення як закону так і конституційних прав громадян, що не вкладається в жодні рамки демократичного суспільства. Зокрема, на Відкритих акціонерних товариствах по газопостачанню та газифікації «Чернівцігаз» та «Закарпатгаз» були проведені брутальні, несанкціоновані та зухвалі обшуки як адміністративних приміщень товариств так і особистих помешкань їх посадових осіб. Крім того на ВАТ «Закарпатгаз» до посадових осіб під час обшуку були застосовані силові методи, в зв’язку з чим працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю у Закарпатській області завдано останнім тілесних ушкоджень, що підтверджуються наявними медичними висновками.

Слід зауважити, що наші звернення та скарги до вищестоящих правоохоронних органів залишилися без жодних реагувань на такі події, та в кожному випадку спрямовувалися для надання формальних відписок до тих же регіональних порушників на місцях.

Такі дії правоохоронних органів містять в собі явно замовні ознаки, які вказують на те, що в даному випадку, органи Прокуратури та Управління по боротьбі з організованою злочинністю використовуються третіми особами (певними бізнес-структурами) як інструменти та засоби впливу на наші товариства. В цьому випадку правоохоронні органи, що діють від імені держави, перетворюються у приватні охоронні та рейдерські структури, завданням яких є насамперед заволодіння Відкритими акціонерними товариствами по газопостачанню та газифікації і встановлення на них власного незаконного управлінського персоналу.

Ми припускаємося до думки, що втілення та здійснення певного замовлення відносно наших товариств, здійснюється з боку такого суб’єкта як - ТОВ «РосУкрЕнерго», засновниками якого виступають як представники Російської сторони, так і теперішні представники Української влади, які ще донедавна дозволяли собі озвучувати в засобах масової інформації певні заяви, стосовно доцільності передачі сіток газорозподільних мереж нашої газотранспортної системи у власність окремим російським бізнес-структурам.

Саме після відмови відчуження пакетів акцій відкритих акціонерних товариств на користь ТОВ «РосУкрЕнерго», на наші товариства масово посипалися запити, вимоги, перевірки та інші дії правоохоронних органів.

Відкриті акціонерні товариства по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз» та «Чернігівгаз» насторожені ситуацією, що склалася та продовжує існувати навколо останніх. Адже, саме розподільні та підвідні газопроводи являються тією часткою газотранспортної системи нашої держави, що забезпечує постачання та транспортування природного газу безпосередньо до споживачів.

Також беззаперечним фактом тиску на наші товариства уже з боку НАК «Нафтогаз України», не без втручання в цей процес Міністерства палива та енергетики України, є нещодавні звернення Дочірньої компанії «Газ України» НАК «Нафтогаз України» на адресу Відкритих акціонерних товариств по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз» та «Чернігівгаз», у вигляді повідомлення, щодо припинення 31 грудня 2006 року дії договорів, укладених між ДК «Газ України» та нашими товариствами на користування державним майном, що не підлягає приватизації – саме газових мереж.

В даному ж випадку Мінпаливенерго України, а також НАК «Нафтогаз України» не задаються питанням хто фактично зможе проводити з 01 січня 2007 року обслуговування сітки розподільчих та підвідних газопроводів у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій та Чернігівській областях і нестиме відповідальність за можливі наслідки такого безвідповідального кроку з боку владних структур.

З приводу вищевикладеного, з метою забезпечення збереження економічної безпеки нашої держави, збереженості і неподільності її стратегічно важливих об’єктів, що мають загальнодержавне значення, а також з метою відновлення порушених прав та законних інтересів Відкритих акціонерних товариств по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернівцігаз», «Чернігівгаз» та їх посадових осіб, просимо Вас, винести на розгляд Ради національної безпеки та оборони України порушені нами вище відмічені питання, з метою їх врегулювання і недопущення виникнення будь-яких негативних ситуацій та факторів, пов’язаних із виробничо-технологічними процесами постачання та транспортування природного газу у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківські, Львівській, Чернівецькій та Чернігівській областях України.

11 грудня 2006 рік


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.