Українські письменниця і художниця відмовилися від премії Президента

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 16.02.2012 13:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16704

Письменниця Леся Вороніна та художниця Катерина Штанко відмовляються від книжкової президентської премії «Українська книга року», вручення якої було намічено на 26 травня.

Про це розповіла сама Вороніна.

Всього на премію номінувалися три видання, серед яких - в номінації «За видатні досягнення в галузі художньої літератури» - книга «Сни Ганса Крістіана» в перекладі Лесі Вороніної з ілюстраціями Катерини Штанко («Грані-Т»).

«Я зателефонувала Катерині Штанко і запитала, як вона ставиться до цієї премії. У неї була така ж реакція, як у мене. Тобто тільки ми прочитали повідомлення про присудження нам премії, відразу зробили заяву, яку було оприлюднено в інтернеті. Від нинішньої влади премію прийняти не можемо. Якби прийняли, то це означало б, що ми поділяємо їхню політику, то, що вони роблять в гуманітарній сфері, миримося з тією вакханалією, яку вони затіяли з музеями. Тепер ми збираємося зробити офіційну заяву», - пояснює Вороніна.

Тим часом «Грані-Т» премію Президента ігнорувати не збирається.

«Нас тішить той факт, що переможцем стала книга авторів, яких обожнюють сучасні діти», - йдеться в прес-повідомленні видавництва.

Автори двох інших відзначених книг поки ніяких заяв не робили. У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» - видання 2010 року «Опішнянська мальована миска другої половини XIX - початку ХХ століття» (видавничий проект «Шедеври українського гончарства»), автор-упорядник Олесь Пошивайло, художник Юрій Пошивайло.

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» - видання також 2010 року «Грюнвальдська битва - битва народів»; автори: Альфредас Бумблаускас (Литва), Ігор Марзалюк (Білорусь), Борис Черкас (України).

Як повідомлялося раніше, письменник Василь Шкляр відмовився від Шевченківської премії, від «Книги року» відмовилися брати Капранови.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.