Швейцарські вчені створюють космічного сміттяра

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.02.2012 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16718

Вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни зайнялися розробкою системи CleanSpace One для очищення орбіти від космічного сміття.

Про це повідомляється на сайті школи.

Проект передбачає розробку мініатюрного супутника, забезпеченого іонними двигунами, спеціальною системою захоплення та високоточною системою навігації.

Планується, що за допомогою останньої, супутник зможе виходити на орбіти підходящого шматка сміття, наближатися до нього і захоплювати його за допомогою маніпулятора.

Після цього фрагмент разом із супутником планується стабілізувати (є імовірність, що він буде сильно обертатися) за допомогою тих самих іонних двигунів. На останньому етапі апарат разом зі сміттям планується звести з орбіти, щоб обидва згоріли у щільних шарах атмосфери.

Таким чином, один супутник зможе знищити один шматок сміття.

Як повідомляється, передбачувана вартість усього проекту - 11 мільйонів доларів, а перший тестовий запуск може відбутися в період із 2015 по 2017 роки.

На даний час Об’єднане стратегічне командування США спостерігає за більше ніж 19 тисячами шматків космічного сміття, розміри яких понад 10 сантиметрів.

Причому кількість об’єктів розміром понад сантиметр на орбіті може перевищувати 600 тисяч. Незважаючи на відносно невеликі розміри, сміття небезпечне через високу швидкість (і, отже, через високу кінетичну енергію фрагментів).

Влітку минулого року із щоквартального звіту НАСА стало відомо, що на орбіті Землі налічується більше 16 тисяч об’єктів штучного походження. Близько шести тисяч із них належать Росії, що більше, ніж у всіх інших країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.